Шотландски учени от университетите Дънди и Сейнт Андрю доказаха, че въздействието на инсектицидите върху мозъка на пчелите е сравнимо с последствията от пристъпите на епилепсия у човека.

Както е показало изследването, под въздействието на тези вещества нервната тъкан на мозъка отначало става хиперактивна, а след това невроните атрофират, което значително затруднява работата на мозъка. Заради инсектицидите пчелите изпитват сериозни затруднения с паметта и всичките останали умствени способности, които притежават. Насекомите притежават изключително сложно поведение, част от което се явява способността им да асоциират определени миризми с източниците на нектар. Ако тази функция е нарушена, страда целият пчелен кошер, тъй като насекомите губят способността си ефективно да търсят и намират храна.

 

В търсене причините за глобалното измиране на пчелите учените са решили да изяснят как точно им влияят неоникотиноидите – най-разпространените препарати за борба с вредните насекоми. Учените са смесили неоникотиноидни вещества в сироп със същата концентрация, с която пчелите се сблъскват в природата, след което са хранили насекомите с тази смес. Резултатите са показали, че само четири дни след употребата на заразената с инсектициди храна една трета от пчелите са загубили способността си за обучение и са започнали да изпитват затруднения в тестовете за запомняне ароматите на цветовете.