Епилепсията е неприятно заболяване, което причинява неприятни и тежки припадъци, с увеличаваща се честота и сила. Повечето хора, страдащи от него, успяват да го контролират чрез лекарства и други терапии, но 30% не успяват да преодолеят болестта така, че да не им пречи на ежедневния живот. Но сега учени от Орегон, САЩ, са разработили метод, който би могъл да излекува от епилепсия чрез имплантиране на миниатюрно парче коприна в мозъка.

Коприната е пригодена така, че да може да съхранява и след това да изпуска аденозин – нуклеозид, който намаля невронната възбудимост и така потиска припадъците. Изследвания показват, че епилептиците имат много ниски нива на нуклеозид. От импланта, той се изпуска постепенно през период от 10 дни, след което коприната се разгражда безпроблемно в тялото.

Копринените импланти на този етап са тествани само върху опитни мишки, и то с голям успех. Предстои да се уточнява дали биха били безопасни приложени върху хора. Не е ясно и колко дълготраен би бил ефектът от тях след разграждането им, но въпреки това от Здравния и Научен университет в Орегон твърдят, че за тази терапия има бъдеще.