Капсулата на времето е изключително популярна концепция, като мнозина избират най-различни начини, за да запазят най-ценното за бъдещите поколения. Но според оценката на Microsoft твърдите дискове защитават данните в продължение на пет години, преди да могат да се повредят. Лентата издържа около десетилетие, докато компактдискове и DVD дискове могат да издържат до 15 години, преди съдържанието им да е изложено на риск да стане нечетливо.

Оказва се, че всички данни, запазени в облака, няма да са чак толкова трайни, както например йероглифите, издълбани в античните камъни. Това може и да не ни изглежда като голям проблем сега, но в района на Норвегия тези неща се вземат много насериозно. Както знаем, там се намират Глобалното хранилище за семена на Свалбард и Global Music Vault, които се стремят да запазят световното наследство по един или друг начин. Global Music Vault има за цел да запази звуковите изкуства за поколения напред.

„Тук основните музикални файлове и незаменими музикални данни трябва да бъдат запазени в музикални капсули, защитени в трезора и запомнени завинаги“, обясняват от компанията. Технически рискова компания, наречена Elire Group, наблюдава трезора, докато партньорство с Microsoft тества нова среда за съхранение, за да направи тази визия възможна. Оказва се, че данните са доста капризни - един погрешен ход може изтрие твърдия диск, докато пластмасовото покритие на CD може просто да изгние. Припомняме, че през 2008 г. пожар обхвана задната част на Universal Studios Hollywood, унищожавайки до 175 000 главни записа.

Project Silica на Microsoft може да бъде оприличен на стъклен твърд диск, който се чете като компактдиск. Това е плоча с размери 3 на 3 инча, която може да побере 100 GB цифрови данни, или приблизително 20 000 песни почти завинаги.

От Microsoft залагат на висококачествено кварцово стъкло, което се отличава със симетрична молекулярна структура. Тя го прави много по-устойчиво на висока температура и налягане от стъклото в прозорците на вашия дом (и както всяко стъкло, то е имунизирано срещу електромагнитното разместване на ядрени оръжия). След това, използвайки фемтосекунден лазер - лазер, който може да изстрелва за една квадрилионна част от секундата, - Microsoft гравира информация като 3D модели в стъклото. След като тези данни бъдат съхранени, друг лазер чете кварца, тъй като алгоритмите за машинно обучение превеждат шаблона обратно в музика, филми или друга цифрова информация. Надеждата е, че в крайна сметка Project Silica може да съхранява „десетки петабайта“ музика годишно (петабайт е 1000 терабайта, а един терабайт е 1000 гигабайта), докато Microsoft изчислява, че неговите плочи могат да издържат до 10 000 години. За момента Global Music Vault не се е ангажирал да използва изключително технологията на Microsoft.

Снимки: Global Music Vault/Elire Group

Виж още: Ню Йорк ограничи криптодобива със закон