Палеонтолози са открили останките на някои от най-древните предци на хората по крайбрежието Джурасик Коуст на Великобритания. Екипът е открил два зъба, принадлежащи на животно, наподобяващо плъх, живяло преди 145 милиона години. Това означава, че е открито едно от най-ранните същества от клон „бозайници“, обитавало някога Земята. Бозайниците от своя страна се делят на три вида, останали живи днес: торбести, еднопроходни и плацентни, каквито са хората. Последната група е позната и като Еutherians и обхваща най-голям процент от бозайниците.

Художествено илюстриране на откритите древни животни

Двата новооткрити вида животни, кръстени съответно Durlstotherium и Durlstodon, са най-ранните откривани до момента бозайници от тази група. При изучаването на зъбите учените от университета Портсмаут откриват, че са много по-развити, отколкото е очаквано. „Еволюцията е настигнала тези създания много бързо и те приличат повече на животни, живели в късния период креда, а не в ранния, както очаквахме“, казва Стив Суитман, един от авторите на изследването, описало откритието.

Въпреки че някои от учените, участвали в проучването на останките, бързат да кажат, че това са може би най-ранните предшественици на човека, други остават скептични. Все пак заобикалящата скала, където са открити, е най-намекваща за това, защото е изключително древна. Със сигурност обаче Durlstotherium и Durlstodon са най-старите бозайници, откривани в тази част на света.