Впечатляващото слънчево затъмнение, което някои имаха късмета да видят тази седмица, накара деня за момент да заприлича на нощ. Това обаче се случи за няколко минути – а преди 65 милиона години денонощието е било в непрекъснат мрак в продължение на 18 месеца. Това казват нови научни симулации, които изследват последиците от огромния астероид, който се е разбил на Земята тогава и най-вероятно е изтребил динозаврите. Частиците, които той е изхвърлил в атмосферата, са блокирали слънчевата светлина за над година време, разрушили са фотосинтезата на растенията и са спомогнали за едно от най-унищожителните събития, сполетявали нашия свят.

Масивният астероид, който е бил с широчина минимум 10 километра, е предполагаемият причинител на изтребването на живота в периода креда-палеоген. Въпреки че динозаврите са били основните поразени от удара, учените смятат, че той е унищожил и 93% от всички останали бозайници. Според NASA ударът от космическата скала е създал ефекти, които са били усещани хиляди години напред. Новите симулации и изследването, проведено от Националния център по атмосферни изследвания (NCAR), показват как излъченото замърсяване е повлияло и на климата. Чарлс Бардийн, водещ учен на проучванията, казва, че целта на изследването е било да разбере какви са били опустошенията не от самият удар, а след него – дългосрочните последици за земноводни и сухоземни създания от праха и пушеците.

Откритията сочат, че сажди са се издигнали към горния слой на атмосферата и са формирали плътно одеяло над цялата планета, което е блокирало по-голямата част от слънчевата светлина. Веднага след удара денят е изглеждал точно като нощ и доста време след това (18 месеца, според изчисленията) мракът е започнал бавно да се разсейва до степен, че да се позволи отново фотосинтеза.