Една сентенция твърди, че горещото кафе е чудесно преди работа, а след това идва ред на всичките вариации на студени напитки с кафе – защото те са „за удоволствие“. Няма как да сте пропуснали, че в менютата на по-специалните заведения се промъкна терминът cold brew – и трябва да ви призная, че търсенето на добре приготвено такова е едно голямо предизвикателство. А и както казва Анна Роза Зийфус – „Никой не иска да чака 12 или 24 часа, за да получи чаша кафе“. Ето защо тя е успяла да приготви модерната напитка само за 3 минути чрез... лазери. Зийфус е учен в катедрата по техническа химия в университета в Дуисбург-Есен в Германия. Там нейните колеги използват ултракъси импулсни лазери, за да синтезират и обработват колоиди – микроскопично неразтворими частици, суспензирани в течност. Колоидите обикновено се използват като сгъстители във всичко – от лубриканти до козметични лосиони. Обикновено Зийфус и нейните колеги работят с неорганични материали, като злато или платина. „Базираната на лазер обработка на органични материали като кафе е доста нова област на интерес, поне в нашата група“, казва тя. Но когато ръководителят на нейната докторска степен Стефан Барчиковски насърчи групата й да „мисли отвъд собствените си изследвания“, мозъкът й поема (естествено) към кофеина.
Както е известно, cold brew се прави сравнително лесно – смляното кафе се поставя в чаша вода и след около 24 часа се прецежда, оставяйки след себе си един вид инфузия от кафе. Разбира се, това изисква предварително планиране, ето защо Зийфус решава „да се намали размерът на кафето на прах чрез импулсни лазери, [за] да се увеличи контактната площ на микропраха с вода“. Увеличаването на контактната площ на дадено вещество за ускоряване на химичните реакции не е нова идея сама по себе си, но процесът с кафето и лазерите има точно такъв ефект. За да го постигнат, учените използвали стандартен, ултракъс импулсен лазер от лабораторията, подреждайки серия от оптични лещи, за да увеличат лъча и да го насочат към съдържащ кафето на прах. Докато обикновената студена напитка стои необезпокоявана няколко часа, при метода на Зийфус разтворът се разбърква и след това импулсният лазер задейства съда. Само три минути по-късно те филтрират разтвора през хартиен филтър за кафе, за да отделят излишното кафе.
Резултатът, описан в статия, публикувана в Nature, е перфектна чаша студено кафе със същите свойства като традиционното. Хроматографските и спектрометричните данни не показват статистически значима разлика между двата метода. И стойността на pH, която „е свързана с положителни ефекти като намаляване на стомашно-чревни симптоми“ като дразнене на червата, също била сходна. Отвъд тези технически тестове лазерното кафе имаше толкова гладък и деликатен вкус, колкото и студеното кафе, казва Зийфус. Учените планират да създадат стартъп, за да доразвият и комерсиализират своя метод. „Все още сме в началото и вярваме, че ще изисква по-голямо портфолио от екстракти, преди да навлезем на пазара“, казва тя. „Кафето беше само началото и в момента проучваме лазерното извличане на чай и матча.“
Снимки: Unsplash
Виж още: Новите слушалки на Samsung и Starbucks са скрити в чаша за кафе