Спомняте ли си станалите по едно време популярни алтернативни методи за диагностика на здравословното състояние? Гадаеше се по почти всичко - от индивидуални характеристики на скелета до диагностика на ириса. Феновете на конспиративни теории могат да отбележат една точки в тяхна полза, защото учените признават, че все пак има нещо вярно, що се отнася до човешката ретина. В изследване, публикувано в Британския журнал по офталмология, се обръща внимание на процеса на стареене, който става изключително видим в човешкото око. Както мнозина обичат да казват, “възрастта е само число”, но биологичната възраст се различава между отделните индивиди. Очаквано, в изследването е включен и изкуствен интелект, който е обучен да предсказва годините на човек просто като погледне ретината му. През последните 3 години и половина, алгоритъмът е предсказал с абсолютна точност възрастта на близо 47 000 пациенти. Но учените са открили неподозирана връзка: ако алгоритъмът прогнозира, че ретината на човек е една година по-стара от действителната му възраст, рискът от смърт поради каквато и да е причина през следващите 11 години се увеличава с 2 процента. В същото време рискът от смърт от причина, различна от сърдечносъдови заболявания или рак, се увеличава с 3 процента.

Констатациите са чисто наблюдателни, което означава, че все още не знаем какво движи тази връзка на биологично ниво. Въпреки това резултатите подкрепят все повече доказателства, че ретината е силно чувствителна към процеса на стареене. Освен това тя е домакин на кръвоносни съдове и нерви и може да ни даде важна информация за тяхното състояние при даден индивид. Предишни проучвания също са изказвали предположения, че клетките в задната част на човешкото око могат да ни помогнат да предвидим появата на сърдечносъдови заболявания, бъбречни заболявания и други признаци на стареене. Добрата новина е, че медицината продължава да отбелязва напредък относно ранната им диагностика. За разлика от други методи сканирането на очната ретина е леснодостъпен и неинвазивен метод и ако учените задълбочат изследванията си, скоро биха разполагали с отличен нов инструмент в ръцете си.

Обзор на седмицата за всичко ново, случващо се в света на технологиите, игрите и развлекателната индустрия, можете да откриете в нашия подкаст HiCast.  
Последвай Instagram профила ни и прочети пръв най-интересните новини. 
Абонирай се за YouTube канала ни и гледай нашите технологични ревюта. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Ето какво ще стане, ако астероид наистина удари Земята (ВИДЕО)