Ново проучване в университета в Сидни показа обещаващи резултати за ново бионично око. Екип от студенти по биомедицина в университета разработи устройството и след три месеца изучаване на бионичното око екипът вярва, че то е безопасно и стабилно за дългосрочно имплантиране.

Невероятно е да се мисли докъде са стигнали технологиите. Едва през 2007 г. Apple пусна първия iPhone, а сега говорим за бионични очи, възстановяващи зрението на човек. Всъщност това дори не е първият път, когато виждаме развитието на изкуствени очи. Phoenix99 Bionic Eye се имплантира директно на пациента, а самото устройство е предназначено да възстанови до известна степен зрението в случаи на тежки зрителни увреждания и слепота. В момента то се използва единствено при пациенти с дегенеративна слепота, базирана на ретината.

Бионичното око се състои от два основни компонента – стимулатор и комуникационен модул. Когато се имплантира, стимулаторът се прикрепя към окото. Комуникационният модул се поставя зад ухото. Заедно двата компонента дават обещаващи резултати при тестване върху модел на овца. По време на изследването на овцете изследователите обърнаха внимателно внимание на това, как тялото реагира на импланта.

С тази информация екипът успя да прецизира хирургичната процедура, необходима за инсталиране на устройството. Сега изследователите казват, че са уверени, че бионичното око е готово за тестване при хора, страдащи от зрителни увреждания.

Изследователите, отговорни за разработването на Phoenix99 Bionic Eye, публикуваха проучване за устройството в Biomaterials в началото на декември. В него екипът обяснява как работи устройството. По същество бионичното око стимулира ретината. Части от ретината превръщат входящата светлина в електрически съобщения. След това ретината изпраща тези съобщения до мозъка. Въпреки това някои заболявания на ретината прекъсват този процес, като увреждат тези клетки. Това води до някои от уврежданията на зрението, които наблюдаваме при хората днес.

Phoenix99 Bionic Eye обаче ще заобиколи тези увредени клетки. По същество изследователите казват, че това ще подмами мозъка да повярва, че е усетил светлина. Проучването също така установи, че устройството има много слабо въздействие върху невроните, които е „измамило“. Освен това нямало неочаквани реакции в тъканта, която заобикаля устройството. Като такова устройството трябва да бъде безопасно за имплантиране в продължение на много години.

Очилата на пациента също ще имат малка камера, прикрепена към тях. Тази камера ще заснеме визуалната сцена пред лицето и ще я предаде обратно с помощта на набор от инструкции за стимулиране. След това комуникационният модул получава инструкциите през кожата. В крайна сметка бионичното око може да позволи на пациентите с увредено зрение да видят света отново напълно.

Снимка: University of Sydney

Виж още: Учени искат Плутон пак да е планета заедно с още стотици космически обекти