Екип от учени в САЩ призовава за връщане на планетарния статус на Плутон. За всеки, който настоява малкият аутсайдер да си върне големия статут, можем само да кажем: внимавайте какво си пожелавате.

Бившият ръководител на НАСА Джим Брайдънстайн призова за възстановяване на планетарния статут на Плутон още през 2019 г., цитирайки, че „това е начинът, по който научих за него, и съм отдаден на това“.

Е, Джим, може просто да сбъдне желанието си, че и много повече. Ако ви е харесало да научите за деветте планети в нашата Слънчева система, абсолютно ще се радвате за това, което може да се случи след това.

Сега учените искат да добавят всяка подобна на Плутон космическа скала, плаваща близо до нашето Слънце, към списъка с официални планети.

„Представяме доказателства, че таксономичното подравняване с геоложката сложност е най-полезната научна таксономия за планетите. Именно тази сложност както на първичните, така и на вторичните планети е ключова част от веригата за произход на живота в Космоса“, казват изследователите.

Какво означава това?

По принцип това означава, че всяко геоложко сложно образувание в Космоса може да отговори на предложените от екипа изисквания за планетарен статус.

Филип Мецгер, водещ автор на статията на екипа, казва пред NBC News, че такова определение ще ни остави с около 150 планети в нашата Слънчева система.

Това означава, че почти всеки спътник в Слънчевата система, включително земната Луна, която е с около 1/3 по-голям диаметър от самия Плутон, ще се счита за планета.

Причината за това е, че екипът на Мецгер иска да премахне квалификацията за планетарен статус, според която, състоянието на планета се приписва на "небесно тяло, което се движи по орбита около слънцето, принадлежаща изключително на това небесно тяло, има достатъчно маса, за да образува гравитационно поле, в резултат на което това небесно тяло получава сферична форма".

Това по-рано попречи на спътниците, астероидите и други обекти в нашата Слънчева система да придобият планетарен статут.

Идеята е следната: ако Плутон е планета, значи такива са и много от близо 200-те спътника и безброй други небесни тела в нашата Слънчева система.

Ако подобно на Джим Брайдънстайн вашите разсъждения са, че искате да видите Плутон да се върне като планета заради носталгия, тогава си струва да имате предвид, че няма научен сценарий, в който нашата Слънчева система трябва да включва точно девет планети.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Десет готини трика за по-качествена смартфон фотография