Електрическа змиорка има способността да произвежда собствено електричество, използвайки орган с дължина 80% от цялото й тяло. Той съдържа хиляди мускулни клетки, наречени електроцити. Всеки от тях поединично произвежда само слаб волтаж, но заедно могат да генерират около 600 волта напрежение – достатъчни да се зашемети човек или дори кон. Именно оттам тръгва идеята на екип учени от университета във Фрибургм, които решават да създадат вид източник на енергия, имитиращ дейността на електрическия орган на змиорката.

В дизайна на батерията има меки топчета от многоцветни гелове, подредени в дълги редици върху пластове метал като електроцитите на змиорката. За да се включи батерията, просто трябва да притиснете гел-топчетата. Всеки цвят кореспондира с друг, за да премине правилният заряд и да се активира енергията.

За разлика от други батерии, тук имаме гъвкав и мек дизайн, който може да се превърне в задвижващата сила на следващо поколение роботи. А тъй като използваните материали са доста съвместими с човешкото тяло, защо не и пейсмейкъри, протези и медицински импланти? За да създадат батерията си, екипът учени са пресъздали изцяло начинът, по който работи произвеждането на електричество в тялото на змиорката. Големината на произвежданите батерии може да е всякаква, а поради гъвкавостта на използваните материали, те могат и да се огъват по специален модел, като оригами.

Тагове: