Борбата за издръжливи и бързозареждащи се литиево-йонни батерии продължава и този път е ред на Toshiba да демонстрира своите достижения.

Японската компания обяви, че следващото ѝ поколение SCiB литиево-йонни батерии може да достигне показатели, които доскоро изглеждаха немислими.

Благодарение на аноден материал, изработен от титаниев ниобий оксид клетките на батерията удвояват капацитета си спрямо сегашните литиево-йонни батерии. В резултат прототипната версия на компанията може да се зареди само за шест минути. С този заряд тя може да измине три пъти по-голямо разстояние в сравнение със заряда, който ще получи стандартната литиево-йонна батерия за това време.

Бързото зареждане работи дори при изключително ниски температури, макар тогава необходимото за това време да става десет минути.

Но бързината не е единственото подобрение; батерията на Toshiba запазва 90 процента от капацитета си след 5000 цикъла на зареждане и разреждане. Ако я зареждате веднъж на ден, това означава, че може да я ползвате пълноценно почти 14 години.

Toshiba не е първата компания, която твърди, че е постигнала сериозен напредък в разработката на батерии, припомнят от Cnet. Все пак японският производител се надява първите подобни батерии да са налични в началото на фискалната 2019 година. Към момента от Toshiba не разкриват повече за своите революционни батерии, като един от най-големите въпроси е свързан и с цената. Може и да звучи странно, но понякога това е голямата пречка за навлизането на по-добри и издръжливи батерии.

Едно от първите приложения на батерията на Toshiba ще бъде в електрически автомобили.