Работейки в лаборатория с относително ниско ниво на биологичната безопасност, в Университета Уисконсин-Медисън професор Йошихиро Каваока е създал грипен щам, който може напълно да елиминира имунната система на човека. Новият вирус, създаден чрез генно инженерство, се основава на щама H1N1, от който загинаха около 500 000 души само преди пет години.

 

Повечето хора днес имат ниво на имунитет към грипа H1N1, който сега се разглежда като относително ниска заплаха. Каваока генетично е манипулирал H1N1, така че да може да "избяга" от нашите неутрализиращи антитела. Това би направило човешката имунна система и населението да не може да устои на евентуално огнище на зараза от този тип. Според професора неговото изследване ще помогне да се изучат по-добре промените във вируса H1N1 и да се посочат ключовите области, където той може да стане неуязвим за имунитета, което е много важно, особено като се има предвид броят на мутиралите вируси напоследък.

 

Каваока казва още: „Съществуват рискове във всички изследвания. Въпреки това има начини за намаляването им. Както при всички изследвания на грипни вируси в моята лаборатория, тази работа се извършва от опитни изследователи в подходящи съдове и с пълен преглед и предварително одобрение от страна на Комисията по безопасност.“

Мястото на изследването е Институтът за грип Virus Research в Медисън. Институтът има ниво три относно био безопасността, което ще рече едно ниво под рейтинга, който имат институтите, занимаващи се с вируса Ебола. Въпреки това работата Каваока е била извършена в лаборатория с ниво две на биозащита. Университетът твърди, че няма риск за бягство на вируса от лабораторията.
Само за справка наскоро замърсяване с антракс сериозно изплаши Центровете за контрол и превенция на заболяванията в Атланта, които са с ниво три на био безопасността.