Учени ще създадат генетични модификации на вируса H7N9, които ще бъдат силно заразни и смъртоносни. Изследванията ще се провеждат в няколко лаборатории с най-високо ниво на сигурност. „Важно е да сме подготвени за всяка опасност“, коментират учени. Информацията бе публикувана от Reuters.

 

До сега има заразени 133 жители на Китай и Тайван, а убитите от птичия вирус са 43. В момента вирусът изглежда, че е под контрол. Срещат се само 3 случая през май. Въпреки това учените мислят, че през зимните месеци грипът може да се завърне с пълна сила. Лошата новина е, че вече бе съобщено за евентуално пренасяне на вируса от човек на човек.

 

След обявяване на противоречивия експеримент, водещите вирусолози Ron Fouchier и Yoshihiro Kawaoka, заявиха, че H7N9 би довел до пандемия, ако вирусът започне да се разпространява по-лесно между хората. Единственият начин, за да се предвиди колко генетични промени трябва да претърпи вирусът, докато се стигне до най-лошото, е да се създадат мутации в лабораторни условия и животни, върху които да се правят тестове.

 

„Видимо е, че птичият вирус има някои отличителни черти, присъщи за вирусните пандемии. Също е вярно и че му липсват някои отличителни черти на вирусните пандемии, които сме наблюдавали през последния век“, коментира Fouchier за Reuters.

 

Изследванията ще помогнат на учените да оценят по-добре рисковете и ще им помогнат да създадат по-бързо ваксини и лекарства - още преди да се е разразила епидемия. По проекта ще работят 22 учени.