Група учени работят над амбициозен проект по възкресяване на мамути с помощта на генното инженерство 4000 години след изчезването на този вид. Според изследователите, първият такъв мамут, по-скоро – хибрид между мамут и индийски слон ще се появи в близките години.

Учените планират да съединят гените, извлечени от останки, които са съхранени в условията на вечен студ, с гените на най-близкият родственик на измрелите животни днес – азиатския слон. „Целта ни се състои в това, да възпроизведем ембрион на слон и мамут“, разказва водещият проекта, научният сътрудник от Харвард – Джордж Чърч. „Всъщност, кръстоската ще прилича повече на слон, но ще има и характерни за мамутите черти. Засега все още не успяваме, но близките няколко години сме сигурни, че ще върнем на бял свят мамутите“.
Проектът по възкресяването на древните животни води началото си от 2015 година, като до момента учените са успели да достигнат определени междинни резултати, което им дава повод за оптимизъм относно бъдещето на самия проект. Изследователите са извлекли няколко гена от вълнист мамут от останки, намерени в сибирския вечен студ и успешно са ги внедрили в клетките на слон. Според учените, още от сега е ясно, че бъдещият хибрид ще е с малки уши, дебел слой подкожна мазнина и дълга козина. Освен възторжени отзиви, проектът получи и много критика по свой адрес, като част от учените го счита за обикновен научен пиар, тъй като е абсолютно безполезен за самата наука, а други го смятат за неизпълним. Някои зоолози пък изтъкнаха притеснението си от етичната гледна точка на проекта, тъй като, слоновете са доста развити и социални животни, и затова е неизвестно как хибридът ще се впише сред толкова различните от него свои събратя.

Тагове: