Въпреки напредъка на технологиите все още има някои биологични въпроси, които продължават да нямат решение. Един такъв биологичен казус е далтонизмът, от който страдат милиони хора по света. Но сега Джей и Морийн Нейтз, съпруг и съпруга, изследователи от Университета на Вашингтон, най-накрая са намерили начин да се справят с тази генетична мутация и да помогнат на засегнатите от нея, за да видят света цветно. И всичко това дори без да се изисква хирургична намеса.

Хората, засегнати от тази мутация, трудно идентифицират червено, зелено, синьо и жълто. Още по-рядък щам прави хората напълно неспособни да виждат произволни цветове и те виждат света само в нюанси на сивото (не, не 50 нюанса сиво, хе-хе). Този дефицит се дължи на мутация в X хромозомата, която прави 1 на всеки 12 мъже далтонист. Имайки предвид, че жените имат две Х хромозоми, вероятността за далтонизъм е много по-ниска, само 1 от 230 жени.

Различаването на цветове е от решаващо значение при някои професии като пилоти на самолети, електротехници, бояджии, че дори и готвачи. Това е истински житейски проблем за страдащите от далтонизъм хора, защото те стават нетрудоспособни и това спира тяхното развитие.

Проведени са няколко проучвания с маймуни, които са естествено родени с deuteranopia, което е сложен термин за червено-зелена цветна слепота. Лечебният разтвор на Нейтз изисква инжекция в окото, в която има адено-свързан вирус, който носи специфичен тип ген. След като бъде инжектиран, той се насочва към клетките в задната част на ретината, които са отговорни за способността ни да виждаме цветно. Вследствие на вируса клетките се променят, за да започнат да различават правилния цвят, като по този начин далтонизмът бива излекуван. Процедурата е с положителни ефекти и сега учените уреждат ексклузивен договор за лиценз между Университета на Вашингтон и Avalanche Biotechnologies, за да започнат процес, който до една-две години ще доведе до клинични изпитания с хора.

В най-добрия случай методът на Нейтз трябва да получи печата за одобрение от FDA, за да стане лечението на далтонизъм легитимна практика. В близко бъдеще ходенето при офталмолог може да бъде всичко, което е необходимо, за да се излекува пациент, болен от далтонизъм.

 

Прочетете още: Учени от MIT откриват ранни стадии на болестта на Паркинсон чрез софтуер за клавиатури