Учените мечтаят да използват персонализирани организми, за да се борят със заболявания или дори да създават компютри, но има един проблем: трудно е да се направят радикални генетични промени, от които ще се получи точната форма на живот, която е нужна. Но учените са намерили начин да пренапишат "големи участъци" от геноми с изкуствена ДНК.

Те модифицират салмонелни бактерии чрез използване на рекомбиниране (обмен на последователности между еднакви парчета от ДНК) към „кръпка“ на гени на дрожди, които са "амплифицирани", за да се повиши тяхното качество. Резултатът е салмонела с 1557 заместители, разпределени в 176 гени - огромна промяна за един сравнително прост организъм.

Получените бактериите изглеждат до голяма степен здрави. Те растат бързо, тъй като са напълно естествен вид и в тях няма никакви сериозни повреди в развитието.

Учените са на път да създават персонализирани бактерии, които ще се движат в телата ни в скоро време. Салмонелата е относително лесна за редактиране и има голяма разлика между лабораторен експеримент и персонализирани бактерии, които надеждно произвеждат конкретен резултат. Все пак това е обещаващо. Просто казано, това би могло да помогне на учените да отключат потенциала на генното инженерство. Вместо да правят малки експерименти, генетиците ще могат да пренапишат големи ДНК участъци, за да могат да получат задоволителен резултат.