Терминът „гъбен салам“ може би звучи като ястие от веганско меню, но за студента Алекси Везалом от Университета Брюнел в Лондон това е строителният материал на бъдещето. Разработен в сътрудничество с архитектурната фирма Astudio, “гъбените колбаси“ не само позволяват създаването на леки, биоразградими структури, но и в добавка имат допълнителен бонус – може да се използват като вкусна гарнитура за сутрешните яйца с бекон.

Строителството на сгради от нещо толкова крехко и чупливо като гъбите може би изглежда толкова удачно, колкото строежът на мост от мокри вестници, но всъщност използването на гъбите като конструкционен материал не е толкова безумна идея, както може би ви се струва. Фактически този материал има много преимущества – той е много лек, биоразградим и не изисква термична обработка. Материалът е съставен от мицела на гъбите кладница, който представлява вегетативната част на гъбата – влакнести нитове, които се разпространяват чрез почвата или мъртвата растителност в търсене на хранителни вещества. Именно мицелът е основната съставна част от организма на гъбите. Студентът учен отглежда мицела с помощта на картон, който гъбите разлагат на малки частици, които укрепват „нитовете“ мицел помежду им. Пресованият в тръбовиден калъп във формата на „гъбен салам“ материал се формира за четири седмици, след което може да се използва в строителството.
Ученият не уточнява здравината на неговия гъбен материал, но аналогични експерименти с цел създаването на тухли от гъби са показали, че строежът на сграда с такъв материал може да бъде 10 хиляди пъти по-лек, като в същото време би могла да издържи теглото на 50 автомобила. Особеността на новият експеримент е това, че гъбите не загиват, а продължават да растат. Везалом твърди, че тази особеност може да направи дадения материал привлекателен за реставраторите. Но в краткосрочна перспектива той може да бъде използван за строителството на обекти за различни фестивали и други краткосрочни събития.