Авторите на интересното откритие казват, че са намерили начин да създадат програмируеми предмети на копринена основа, които могат да изпълняват химични, физични и биологични функции. Например те могат да променят цвета си при достигане на някаква критична точка, било то температура или среща с твърди тела. С други думи – могат да правят всичко онова, за което инженерите мечтаят от доста време.

 

Учените, разработили материала, са от университета Тафтс, като за целта са използвали фибрин на коприната – протеина, който прави коприната толкова здрава. За да бъде материалът триизмерен, е използван воден метод. Първоначално се събира сух протеин, след това от него правят гел, а от последния се изготвят форми, които после се втвърдяват. Финално на зададената форма се придават желаните функции.

В рамките на своите изследвания инженерите са създали хирургически щифт, който променя цвета си, когато се допре до нещо, функционални винтове с вградени златни наночастици, които може да се загряват по желание в отговор на инфрачервено излъчване и биологично съвместими форми, които може да изпускат лекарства и други вещества в определен период от време.