От няколко века великите умове се опитват да ни убедят, че щастието е нещо, което не може да бъде купено. Всъщност, каквото и да кажем, е невъзможно да бъдем изчерпателни, ето защо преминаваме направо към есенцията: според експеримент, чието пълно описание може да се открие в списание PNAS, парите могат да купят щастие.  
Условията, при които е проведен експериментът, не са особено тежки: на 200 души са раздадени еднократно 10 000 долара. След което те е трябвало да оценят щастието си на месечна база. Да, разбираме ви идеално - и ние бихме искали да участваме в точно в това проучване, но уви - не сме разбрали навреме за него. Той е бил замаскиран като „мистериозен експеримент“, организиран от Крис Андерсън от TED през декември 2020 г. Изискванията са били участниците да имат навършени 21 години и да владеят английски език. А и всъщност има уловка - сумата е трябвало да бъде изхарчена в рамките на три месеца.

Нека да оставим нашите теории настрана и да прегледаме резултатите: оказало се, че участниците са оценили щастието си по-високо и нивото му е останало високо и след края на въпросните три месеца. Разбира се - има и някои други изводи: участниците от страни с ниски доходи (Бразилия, Индонезия и Кения) възприемат сумата като по-голяма печалба и това поддържа нивото на щастие високо за по-дълго време. Те съобщават за увеличение на щастието три пъти в сравнение с участниците от страните с високи доходи (Австралия, Канада, Обединеното кралство и Съединените щати).  
Над определен праг на доходите (около 123 000 долара на годишна база) тези нива са много по-ниски или дори несъществуващи. Според изследователите това се дължи на факта, че „99% от хората печелят по-малко от тази сума“ (на годишна база).
Може би ще решите, че има и по-добър начин да се изхарчат 2 милиона долара, но в крайна сметка това си е доказателство, че парична инжекция като универсален базов доход може да има съществен и положителен ефект върху живота на хората. „Нашите данни предоставят най-ясното доказателство досега, че частните граждани могат да подобрят нетното глобално щастие чрез доброволно преразпределение към тези с по-малко“, пишат изследователите в своята статия. 
„Десет хиляди долара на определени места по света наистина могат да ви купят много“, каза съавторът Райън Дуайър, който по това време е бил докторант в Университета на Британска Колумбия, пред NBC News. „Някои хора похарчиха голяма част от парите, за да изплатят ипотеката си или да направят голям ремонт на къщата си.“ 

Снимки: Unsplash

Виж още: Скъпо ли излиза евтиният телефон?