Евтиното излиза скъпо - това е максима, според която мнозина живеят. Някои оправдават с нея решението си да инвестират повече, защото им изглежда прекалено рисковано да разчитат единствено на късмета. Други пък опират до нея в трудни моменти, като един вид констатация, че решението да спестят пари им е докарало по-големи главоболия. Докато за някои стоки и услуги е лесно да се отсъди победа за по-скъпото, то при други разликите са едва доловими. Която и дискусия за телефони да прегледате, е почти невъзможно да направите заключение дали наистина флагманите имат онова неописуемо предимство пред останалите устройства, за което всички говорят. И така - заслужава ли си скъпият телефон или не чак толкова много? 


Цената или качеството - а защо не и двете?

 
Проучване от тази година сред американките тийнейджъри сочи, че цели 87% от тях използват iPhone. Интересно е, че първоначално телефонът на Apple не е бил предопределен за точно тази целева група - повечето родители биха заложили на по-бюджетно решение, защото в тази възраст на всички е известно, че се случват куп непредвидими неща, които най-често включват изпускане, изгубване и все такива неприятни инциденти. Но тук идват две решаващи подробности: от няколко години повечето компании, включително и Apple, се стремят да произведат модели, които не попадат точно в сегмента на флагманите, но и са далече от бюджетните телефони. На пръв поглед това е като закона за пуканките - ако трябва да избирате между големи и малки пуканки, то винаги бихте избрали малките, но появи ли се средният размер в играта - тогава решението става изключително трудно. И в интерес на истината опитът показва, че вече никой не иска малките пуканки. Но защо е така? Разбира се, най-лесно е да кажем, че е въпрос на избор. Но не сте ли съгласни, че телефонът за 200 лв. не е точно два пъти по-добър от този за 400 лв.? Съответно, ако нямате специфични очаквания и претенции към телефона, може би все пак средните пуканки наистина са добрият избор и изборът на по-бюджетен телефон ще ви позволи да си закупите и други аксесоари. Не забравяйте, че и флагманите обикновено вече идват без зарядно устройство и слушалки в кутията, ето защо всъщност спестеното ще се окаже дори на по-голяма стойност.  

По-издръжлива батерия 

Когато споменахме зарядното, не можем да подминем и батерията. По-новите модели телефони могат да се похвалят с много функции: 5G, висока честота на опресняване на дисплея, мощни камери, процесори от най-висок клас и т.н. В края на деня обаче батерията е изтощена. В днешно време издръжливата батерия не е сред най-често срещаните предимства на силните на деня, дори напротив - по-бюджетните телефони могат да се похвалят с по-дълъг живот и по-бързо зареждане. Това се допълва от факта, че и самите производители залитат в тази посока и оборудват бюджетните телефони с наистина мощни батерии - известно е, че някои модели на Motorola разчитат на 6000 mAh, а предназначените за Китай модели на други производители дори стигат нови висоти.  

Интересен дизайн

Спомняте ли си времената, в които компаниите се опитваха да изненадат потребителите с интересен дизайн - скрити светлини, модифициращ се корпус, странни форми - примерите са толкова много. Днес няма почти нищо отличително на пазара - като изключим цветовите гами, които - нека да бъдем честни - могат да бъдат успешно заместени от предпазните кейсове, днес телефоните не могат да се похвалят с особено много отличителни черти. Освен това стъклото се превърна в един от най-често използваните материали за смартфони – то допринася за първокласно усещане за конструкцията и изглежда добре откъдето и да бъде погледнато. Но знаете ли какво е стъклото - противоречие на издръжливост. Ето защо телефоните от среден и премиум клас са по-податливи на повреди, дори ако марките въвеждат велики термини като Gorilla Glass Victus или Ceramic Shield. Вместо това бюджетният пластмасов телефон е много по-вероятно да оцелее при падане или силен удар, което ви позволява да избегнете притеснението да трябва да ремонтирате устройството си прекалено често. А и пластмасата дава повече възможности и доказателствата за това са еднозначни - по-интересните предложения определено не са най-скъпите на пазара.  

Без загряване 


Това е любимият довод в темите за телефони: той се появява, когато някой е посветил много време да проучи кой е точният модел телефон за него, изхарчил е повече пари от предвидения си бюджет само за да разбере, че все пак устройството загрява и това не е по вкуса му. И е така - премиум телефоните получават първокласни чипсети, които осигуряват много процесорна мощност за сложни задачи, но ако се прекали с техните възможности, те просто стават горещи.  
Контраинтуитивно, това означава, че чиповете от среден клас могат да бъдат по-добри за игри, ако обичате да играете продължително време и не се нуждаете от най-високата графика, достъпна за вас. 
Съответно по-бюджетните телефони и техните по-бавни процесори няма опасност да прегреят. Въпреки че днес е почти невъзможно да откриете бавен телефон, независимо от цената.  

И така - оказва се, че бюджетните телефони не са никак за пренебрегване и в някои направления дори са по-подходящият избор в сравнение с флагманите. А на какво бихте заложили вие? 

Снимки: Unsplash

Виж още: Два пъти повече тийнейджъри в САЩ имат iPhone днес спрямо 2012 г.