През 2018 година Facebook обяви, че ще преследва благородна екологична цел – да задвижва сървърите си със 100% възобновяема енергия. Изглежда, че компанията спазва обещанието си, защото в първия си изобщо еко доклад съобщава, че през 2019 година 86% от цялата използвана енергия е възобновяема. Това е огромен скок спрямо 2015, когато процентът беше доста скромен – около 35%.

Facebook разчита на 1.3 гигавата енергия, идваща предимно от соларни и вятърни проекти, в които е включена и огромната и иновативна соларна инсталация в щата Тексас. Според доклада вредните емисии са намалели с 59%, като това е еквивалент на замърсяването на 22 000 автомобила в градска среда.

Също така от компанията обещават да се грижат повече за градовете, намиращи се близо до сървърните им ферми. Например според плановете им топлофикацията в град Оденсе, Дания, ще получи безвъзмездно остатъчната топлинна енергия, с чиято помощ да захранва града. Тя ще бъде в достатъчен обем, за да отоплява над 6900 апартамента. Facebook също така се стреми да намали и употребата на вода при охлаждането на сървърните си ферми. Според същият доклад за 2019 са намалили употребата на вода с над 40%, което е страхотно за запазване на водния баланс на планетата.

„Всички тези новини са много позитивни, но ние трябва да работим още много, за да се превърнем в устойчива компания. В тези времена е изключително важно големите корпорации да се грижат за природата“, заявява Рейчъл Патерсън, вицепрезидент на Facebook.

Виж още: Facebook се предаде – изгася светлините за своя TikTok клонинг

Снимка: shutterstock