Човечеството е запленено от своя край! Има нещо, което ни тегли към апокалипсиса, към това да видим каква ще бъде Земята, когато нашият вид е на ръба на пълното си изтребление. Разбира се, това важи, ако се доверяваме на Холивуд и някои от най-популярните филми през последните години. Ако се обърнем назад, част от литературата и киното е посветена именно на нашия край. Тази тема владее дори телевизията, където един от най-популярните сериали в последните години разказва за оцеляването на малцина, след като светът е завладян от живите мъртви.

Въпреки че темата за края на човечеството в никакъв случай не може да бъде определена като приятна, ние, зрителите и читателите, търсим връзка с героите на апокалипсиса. Те са малцината останали и са тези, които успяват да се справят с трудностите със сила, кураж, бърз ум и решителност. Това ги прави магнетични и интересни. Тъй като Холивуд има редица идеи за края на света, от Gizmodo (оригинал на материала) са подбрали най-популярните от тях. Какво точно означават те?

 

Смъртоносна епидемия

Темата е колкото фантастична, толкова и реална. Това е и най-вероятната причина да е толкова плашеща - особено след като е актуална през последните години, в които човечеството трябваше да изживее страха от ебола. Но криели се още нещо зад образа на епидемията? Да, тук идва и ролята на глобализацията и притеснението, че опасната болест може да се разпространи светкавично из света благодарение на лесното пътуване и прекосяване на граници. Дори една екзотична болест, започнала от най-отдалеченото кътче на света, може да нахлуе в Европа или САЩ с обезпокояваща бързина. В този сценарий се среща и чувството на безпокойство от ролята на науката – именно тя е често причината за изтреблението на човечеството. Просто един експеримент, достигнал до неочакван край...

 

Бавният апокалипсис

Тук сериозна роля има социалният крах на обществото, често комбиниран с промените в околната среда. При този сценарий всеки елемент в обществената подредба, който изглежда нестабилен, просто рухва. Правителствата, икономиката, производството и други. Всичко, което разчита на невъзобновяемите източници на енергия, които в един момент (продължителен и бавен момент) свършват. Защо е толкова страшно за нас? Защото бавният апокалипсис е нещо, което може да се случва дори и днес. В продължение на десетилетия слушаме за твърде голямата ни зависимост от твърдите горива и жадното им, но и често безотговорно, разхищение. Бавният апокалипсис води след себе си епидемии, социални катастрофи, за да достигне до бъдеще, в което обществото е бледа сянка на днешния си образ. Достатъчно е да изгледаме поредицата „Лудия Макс“, за да добием представа за последствията.

 

 

Сбогом, технологии

Сценарий, близък до този на бавния апокалипсис. Обществото ни е изключително зависимо от технологиите, но какво ще стане ако всички тези наши помощници спрат да функционират? Това е въпрос, който има централна роля в разказа на Едуард Морга Форстър „Машината спира“ (1909 година). Темата е засегната в много други творби и филми, а основната идея е именно прекомерната ни зависимост от машините и технологиите, а тяхната липса бързо ни връща много назад в еволюцията ни.

 

Зомбита

Живите мъртви владеят Земята, а всеки, който е ухапан от тях, се присъединява към редиците им. Оцелелите трябва да бъдат задружни, но често това е много трудно. Да, дори изправени пред огромната заплаха от края на човешкия вид, хората не могат да загърбят своите различия и желанието да властват един над друг. Образът на зомбитата може да бъде разтълкуван по различен начин. Често тези чудовища са безликата орда от хора със замъглени съзнания, впрегнати в работа и посветени на консумацията, а героите – те са силните индивидуалисти и идеалисти.

 

 

Бунтът на машините

Технологиите, които сме създали, се опитват да ни убият. Тук проблемът не е, че сме направили грешка в създаването им, а че сме ги направили твърде добри наши копия. Компютрите развиват съзнание и решават, че човечеството трябва да бъде унищожено. Зад тези истории се крие страхът ни, че машините стават все по-умни, а в един момент дори ще ни надминат. В реалния живот това дори може да не страхът от изкуствения интелект, а притеснението, че технологиите стават твърде сложни. Чувствата на зависимост и безпомощност лесно могат да се превърнат в параноя.

 

Човечество изоставя Земята

Въпреки че самият живот извън нашата планета не звучи апокалиптично, често причината е именно такава – Земята е мъртва или се е превърнала в място, неспособно да поддържа човечеството. Причината може да е бавният апокалипсис или природни бедствия, а в някои сценарии тя е просто спомен за отминали времена. Често смел герой се връща към родната ни планета, само за да открие плачевното състояние, в което сме я оставили. Възможен е и друг сценарий – природата отново е намерила начин да се възроди. Търсенето на нови дом за човечеството е резултат от опасенията ни, че унищожаваме собственото си гнездо.

 

Ядрен холокост

Въпреки че краят може да бъде поставен от ядрените оръжия, този сценарии може да се разгледа и с други методи на масово унищожение в главната роля – биологични оръжия, химически оръжия и т.н. Истината зад този сценарий е, че хората са замъглени от желанието си за власт, богатства, а здравият разум е останал в миналото.

 

 

Природни бедствия

Категория, която режисьорът Роланд Емерих обожава. Тук влизат още различни космически обекти (метеорити, комети, слънчеви изригвания и други), вулкани, огромни вълни, промяна в температурата и т.н. Често този сценарии е следствие от човешките намеси и незачитането на природата, но понякога може да бъде инцидент, който няма нищо общо с нашите действия. Съобщението в този тип филми и книги е едно и също – природата е огромна, силна и ние нямаме власт над нея.

 

Чудовища и извънземни

Зверовете идват от дълбините (Годзила) или се спускат от Космоса. Независимо какъв е техният произход, те са по-силни от нас, а мотивите им – често остават неразбрани. Образът на чудовищата всъщност разкрива страха ни, че може би нямаме този всеобхватен контрол, който смятаме. В богата човешка история има толкова примери за колонизаторите, които покоряват по-зле подготвените от тях. Ако този път е дошло времето цялото човечество да е от страната на слабия?

 

Да си припомним: Подробно за зомби апокалипсиса