Жул Верн, Айзък Азимов, Рей Бредбъри. Гениални писатели, големи имена, оставили сериозен отпечатък в световната култура и съвсем заслужено смятани за едни от основните фигури на футурологията. Няма как да не сте чели поне някое от гениалните им произведения – „Капитан Немо“, „Аз, роботът“, „451 градуса по Фаренхайт“. И много, много други. Те са не само шедьоври на художествената литература, но са забележителни с идеите, описани на страниците им така, че да предсказват с поразителна точност технологии и събития много, много години преди те да се появят. Пророци или просто проницателни мозъци? Какви, мислите, са били те?


Но да се върнем към науката „футурология“. Това не е просто някаква точна и съвременна наука, а по-скоро логичен обзор на съществуващите към момента научни изследвания и постижения, даващ възможност да се направят сериозни анализи и доста точни „предсказания“ за това, как ще живеем в близкото бъдеще.


Следващите няколко „предсказания“ са базирани на съвсем реални научни постижения, като появата на тези технологии е само въпрос на време. И вероятно в близките 10-20 години ще станем свидетели на това, как те ще променят живота ни.

 

Биологично подмладяване

Много футуролози говорят за това, че съвсем скоро (по техните разбирания за време), може би само до десетина години, ще станем свидетели на истинско технологично (биологично) подмладяване на организмите. Когато говорим за човека, този процес вероятно ще бъде невероятно скъп, сложен и много рисков, но за много хора с такива възможности и желания вероятно ще бъде начин да върнат стрелките на часовника си назад.


Може да ви звучи като научна фантастика, но пробивите в тази област са реални. Едно от най-интересните изследвания, публикувано през тази година в Nature, е на професор Хаяши от университета Цукуба, Япония. Той е успял да обърне процеса на стареене на човешки клетъчни линии, намирайки начин за включване и изключване на функциите на митохондриите в тях. Тези клетъчни органели са на практика енергийните централи на организма и до голяма степен метаболизмът на всички зависи от тях.


Друга научна статия, публикувана в CELL, посочва изследването на австралийски и американски изследователи, които успешно са обърнали процеса на стареене на мускулни клетки от мишки. Учените откриват, че повишаването концентрацията на намиращия се в ядрото на клетките на възрастни мишки коензим NAD (никотинамид аденин динуклеотид) преобръща процесите на псевдохипоксия и метаболитна дисфункция (отговорни за стареенето). Учените инжектирали мишките с NAD в продължение на само една седмица, след което установили, че възрастовите индикатори при 2-годишни мишки са се променили до равностойните на онези на възраст само 6 месеца. Или ако отнесем тези резултати спрямо хората, това означава да превърнете 60-годишен човек в 20-годишен!

 


Така че без никакво съмнение в близките години ще станем свидетели на технологии за истинско подмладяване на организма. Но ще останат редица въпроси около това чудо – как човешката култура ще приеме подобно нещо? Ще се наложи ли да поставяме лимити за подмладяването на определени хора или прослойки от обществото? Ще забраняваме ли на престъпниците да се възползват от подобни процедури? Определено хората ще трябва да се справят с множество нови морални дилеми, възникващи след появата на мечтаната от мнозина възможност за почти вечен живот.

 

Умни машини прислужници

Не става дума за истински изкуствен интелект, макар че до голяма степен бъдещите домашни роботи все повече ще се доближават до това понятие. Армиите от роботи са наистина наблизо, ако не сте забелязали. И те буквално ще ви изядат работата за закуска.


Световните продажби и доставки на мултифункционални индустриални роботи през настоящата година ще достигне внушителните 207 000 броя. И това е само началото. Домашни роботи като Care-o-bot 4 или Pepper още от следващата година ще започнат да населяват домовете, офисите и хотелите. Тези роботи ще се превърнат в наши лични прислужници, асистенти, болногледачи.

 


Гигантът Amazon също представи свой собствен AI асистент, наречен ECHO, чиято основна цел, разбира се, отново е именно да замести вашия домашен иконом. Редом с такива машини обаче вече ставаме свидетели на все по-голямо разнообразие от роботи и умни машини, правещи пица, сервиращи бира, сканиращи лицето ви за болести, шофиращи автомобили или дори… пишещи статии! Запомнете думите на футуролозите – през 2020 година вие ще виждате AI роботи навсякъде – не само в заводите, но и в болници, ресторанти, хотели.

Вертикални "розови" ферми

Не, това не е шега или намек за любим анимационен филм. Човечеството навлиза в техно-аграрно-културната ера. Селскостопанските науки променят начина, по който хората отглеждат и произвеждат храната си. Роботите и автоматизацията тепърва ще играят определяща роля за създаването на хранителни ресурси, а едно от най-интересните направления са т.нар. вертикални ферми, които може би ще децентрализират хранителната индустрия завинаги.


Според проучвания на ООН през 2050 година около 80% от населението на Земята ще живее в градовете. Освен това климатичните промени ще превърнат традиционното отглеждане на растения в доста по-труден и с по-ниски добиви процес. Затова, за да се изхрани нарастващото градско население, ще трябва да се създават все по-ефикасни системи за отглеждане на култури.


Няколко големи световни компании отделят сериозни средства за проучване и създаване на вертикални ферми, като резултатите им са впечатляващи. Тези „розови“ ферми ще използват синя и червена светлина, произвеждана от LED елементи, благодарение на която ще се отглеждат растения чрез органичен, свободен от пестициди процес в затворени помещения, в които климатът ще бъде напълно контролиран и оптимален. Нещо като оранжерии, само че с много по-напреднали технологии. Вертикалните ферми ще използват много по-малко вода, по-малко енергия и ще позволят на хората да отглеждат храната си навсякъде – дори под земята или в собствения си дом, дори навън да е люта зима или суха жега.

 


Традиционното отглеждане на растения е изложено на слънчева светлина, която се състои от целия спектър (включващ червено, оранжево, жълто, зелено, синьо и виолетово). Според съвременната наука обаче растенията не се нуждаят от пълния спектър на светлината, а за пълноценното им израстване е необходима само червена и синя светлина. Използването на LED осветителни тела с тези цветове е много по-ефективно и отделя много по-малко топлина в сравнение със сегашните флуоресцентни лампи, които се използват в оранжерийното производство. LED лампите са и много по-евтини.


Около 2025 година се очаква масовото използване на вертикални ферми в много от големите градове по света. А в малко по-далечно бъдеще е почти сигурно, че такива миниатюрни ферми за нуждите на едно семейство ще се появят дори в домовете ни.

 

Трансхуманизъм

Тази дума направо плаши голяма част от човечеството, но каквото и да се прави по въпроса, явлението е факт. След около 20 години може би все още повечето хора няма да определят себе си като трансхуманоиди, но определено ще бъдат такива. Ако дефинираме всеки един биологичен ъпгрейд на човешкото тяло като трансхуманизъм, то тогава числото на подобни намеси (надяваме се за добро) в човешкия организъм ще бъде сериозно.


Според изследване отново на ООН в наши дни около 6 милиарда души имат клетъчни телефони. Това само демонстрира вездесъщото влияние на технологиите, които са ежедневно до нас или направо залепени за телата ни. И то само за броени години, откогато станаха факт.

 


С превръщането на биоъпгрейдите във все по-достъпен продукт милиарди хора определено ще попаднат в графата на трансхуманоидите. Дигитални импланти, контролирани с мисъл екзоскелети, хапчета против стареене, мозъчни импланти за повишаване на интелекта, бионични крайници и мускули. Всички тези и още много други технологии ще продължат напред човешката еволюция. И към тях можем само още да добавим, че много от тези изкуствени „подобрители“ на човека съществуват и днес, дори от години насам. Като например изкуствените стави, гръбначните импланти, изкуствените сърдечни клапи, зъбните импланти, изкуствените ретини, гръдните импланти и много, много други.

 

Електроника за носене и вграждане

Смартфоните постепенно ще започнат да се променят и изчезват – поне във вида си, в който ги познаваме днес. Те ще придобиват вид на умни очни лещи с висока разделителна способност, комуникиращи с вграждащи се в ухото слушалки, както и свързвани по безжичен път с други допълнителни сензори и устройства върху нашите дрехи и аксесоари. По този начин цифровият свят ще бъде направо проектиран в окото ни с невероятна детайлност и красотата на добавената реалност.


През последната година учени от университета в Гент, Белгия, разработиха сферично закривен LCD дисплей, който може да бъде вграден в контактни лещи. По този начин цялата площ на вашето око може да бъде използвана, за да се изписва някаква допълнителна информация.

 


Мостът между настоящето и бъдещето е поставен още с появата на умните очила, шлемовете за виртуална реалност и, разбира се, умните часовници. Електрониката за вграждане днес изживява истински бум. Очилата за добавена реалност, представяни от Google, Recon Jet, METAPro и Vuzix, са само началото.

Проекти като CastAR 3D очила с добавена реалност за броени дни получават милиони долари поддръжка като стартъпи. Пазарът определено се нуждае от нови компании с нова визия и смели идеи. Не че големите гиганти като Microsoft не предлагат своите пробиви в тази област, като например собствения проект за холографски очила.

Добиване на вода от въздуха

Както всички знаем, много места по Земята (като например Калифорния) все по-често страдат от остър недостиг на вода. Ако тези засушавания продължат, то селскостопанските култури в огромни райони на планетата ще бъдат засегнати. И ето само един пример – ако вземем статистиката в САЩ, производството на… марули там зависи от само два щата – Калифорния и Аризона. Точно тези, засегнатите от липса на вода.


Тъй като обаче живеем в доста модернизиран и технологичен свят, е доста вероятно и на този проблем в скоро време да се намери добро решение. В последните години много се шуми около една технология, която се нарича Atmospheric Water Harvesting, или в превод – добиване на вода от атмосферата. Такава технология ще спаси Калифорния и други сушави региони от планетата от това да се превърнат в пустини.
Цели 80% от водата в Калифорния се консумира от традиционното селско стопанство. Ето и накратко още на какви култури разчита цяла Америка да бъдат произведени там. 99% от бадемите и орехите, 97% от кивитата, кайсиите и сливите, 96% от смокини, маслини и праскови, 95% от целината и чесъна, 88% от ягодите и лимоните, 69% от морковите, 62% от мандарините и т.н. Сами виждате колко важен е този щат за държавата. Ами ако той буквално изсъхне?

 


Към днешна дата няколко компании по света вече изпробват въздушния добив на вода, за да разрешат подобни проблеми. Всяка от тях има различен технологичен подход, но комбинациите от тях могат наистина да помогнат и да спасят живота в тези застрашени зони.


Може би най-основната, достъпната и лесната от тях е събирането на вода и влага от атмосферата чрез употребата на микромрежи. Тези мрежички улавят водата, която се изпарява невидимо във въздуха, след което тя се кондензира по тях и се оттича надолу във водни резервоари. Събраната по този начин прясна вода след това може да се насочи към домовете на хората или за напояване на култури. Компанията, наречена FogQuest, вече съвсем успешно използва своите колектори на вода с микромрежи, за да добива скъпоценната течност в места, като Етиопия, Гватемала, Непал, Чили и Мароко.

 

Триизмерният печат

За тази модерна технология напоследък се говори страшно много, чак е досадно. Но е факт, че дори днес благодарение на нея можем да печатаме електроника, дрехи, мебели, дори цели къщи или… шоколад.

Компания, наречена BigRep, създаде и предлага на пазара 3D принтер, наречен BigRep ONE. Той позволява на дизайнерите да създават цели маси, столове или други мебели на компютрите си, след което просто да ги отпечатват. На практика дори днес можете да си купите принтер, с който да отпечатате обзавеждането си!

 


Модни дизайнери, като Айрис Ван Херпен, Франсис Битонти, Мадлин Ганън и др., също са сериозно запленени от идеята за принтирането на модни дрехи и аксесоари. И макар техните авангардни модели да не са приложими за всеки човек и неговото ежедневие, то се появяват и доста по-масови възможности. Като например ELECTROLOOM (Field Guided Fabrication 3D printer), който дава възможност на притежателя си направо да проектира и отпечатва собствени платове във всеки един момент.


Ако оставим настрана, че с триизмерни принтери днес се печатат не само макетчета на Айфеловата кула или пък в Китай правят цели сгради, какво още ни очаква в близко бъдеще? Ами една от най-големите индустрии в света, автомобилната, също залага сериозните си очаквания на 3D принтерите. Компанията Divergent Microfactories (DM) наскоро създаде първата изцяло триизмерно отпечатана спортна кола, наречена Blade. И това не е никаква шега. Blade има шаси, тежащо по-малко от 30 килограма, развива скорост от 100 км/ч само за 2.2 секунди и се задвижва от 4-цилиндров двигател с мощност цели 700 конски сили.