Прелитайки недалеч от бреговете на Камчатка, командирът и вторият пилот на Боинг 747, извършващ полет от Хонконг до Анкоридж (Аляска), са видели над водите на Тихия океан необикновено огненочервено зарево. Доколкото в района не е имало никакви други самолети, които биха могли да потвърдят или с които поне биха могли да коментират странното явление, пилотите на въпросния Боинг просто са направили няколко снимки и са докладвали с рапорт в диспечерската служба.

 

Какво точно се е случило?
На 24 август 2014 г. холандският пилот и фотограф Ван Хейст, който е бил във въздуха в продължение на 5 часа от своя 10-часов курс, е забелязал единичен изблик на светлина с вертикално направление нагоре. В района в този момент нямало никакви светкавици или признак за буря – радарите са били абсолютно чисти. Двадесет минути по-късно Хейст забелязва червено сияние. Пилотът бил информиран за земетресения в Калифорния, Чили и Исландия, след това проверил за сеизмична активност по маршрута на полета чрез приборите в кабината, но не е открил никакви тревожни сигнали. Въпреки това Хейст написал в доклада си по-късно, че вероятно става въпрос за изригване на подводен вулкан: „Колкото по-близо към него летяхме, толкова ярко ставаше червеното сияние, то осветяваше облаците и небето под нас със застрашителен оранжев цвят, като знаехме че под нас освен вода няма нищо друго. Единственото обяснение, което ни хрумна, е, че това е изригване на гигантски подводен вулкан, което се е случило точно под повърхността на океана, примерно половин час преди да прелетим над района“.

Звучи доста правдоподобно, макар че Хейст не е видял изхвърлена пепел в продължение на полета си към Аляска. Това е накарало експертите да предположат, че става въпрос за следящи прожектори, които се използват от риболовните кораби. Нещо подобно на зеленото сияние близо до крайбрежието на Тайланд, което е видял космонавтът Рейд Вайзнаб от борда на МКС. Само че интензивността на светлината, която пилотите на Боинга 747 са забелязали, отговаря на прожекторите най-малко на 50 кораба, докато в района не е имало дори един.

 

Другата версия е така нареченото светлинно замърсяване на околната среда, но заревото е било видяно доста далеч от всякакви крайбрежни или островни градове, способни да го излъчат. Изследователите продължават да издирват в района следи от вулканична дейност или образуването на нов остров. Така че отговорът на въпроса, какво точно са видели пилотите – изригване на вулкан, светлини от рибарски кораби, гигантско изригване на метан или нещо друго, все още предстои да бъде даден.