След като разбрахме кои са най-добрите телефони, които да използваме за снимане, и как да ги използваме, редно е да отредим внимание и на постпродукцията. Иначе казано, да разгледаме някои от най-интересните приложения, с които да “довършите" кадрите си. Макар че има хора, които са твърдо против обработката на снимки, дори и сред професионалистите, тя е съществена част от фотографията, независимо какви са крайните ви цели.

Обработката естествено може да бъде много различна. От поправяне на някои грешки или пропуски при снимането, като експозиция, контраст и баланс на бялото, до брутално намесване в цветовете и структурата на кадъра чрез филтри и много други техники. Кой път е по-правилният, остава въпрос на личен избор и вкус, но какъвто и да е той, не пречи да познаваме инструментите, с които да се втурнем в нещо ново при обработката на снимки.

 


 

 

Snapseed

Free: iOS, Android

Snapseed вероятно лесно може да грабне титла за най-добро мобилно приложение за обработка на снимки. Главната причина е, че е пълно с функции и мощни инструменти, които обаче се проучват и използват сравнително лесно дори за хора без задълбочени познания във фотографията. Стандартните му функции, като crop, настройки на яркост, контраст, цветове и т.н., са само началото на възможностите му.

Най-полезната функция е Selective Adjust, с която можете да обработите само определени зони от снимката, като променяте яркостта, контраста и сатурацията им. Функциите Tilt-Shift и Center Focus пък дават огромна креативна свобода за това да представите конкретен обект от кадъра ви като водещ. Тук са и очакваните филтри, които са малко на брой, но с изключително богати възможности за персонализация. Най-хубавото е, че всичко това пристига напълно безплатно.  

 

VSCOcam

Free: iOS, Android + in app покупки

Ако Snapseed е мощният инструмент, в който можете да изгубите часове в доизкусуряване на кадрите си, то VSCOcam е неговият също толкова богат и способен контрапункт. В основата на VSCOcam е бързата и лесна обработка на кадрите, като на разположение имате базови функции като яркост, контраст и т.н. В този аспект обаче истинската звезда са филтрите на приложението. Близо 20 от тях са безплатни, като има още десетки в пакети на цена от 1 до 7 долара. Филтрите тук са ”по-нежни” към снимките, като интензитетът им също може да се контролира.

Освен това VSCOcam има собствена библиотека за снимките, която се синхронизира между различните устройства, с които сте логнати във VSCO акаунта си. С него имате достъп и до Grid и Journal. Grid е нещо като антисоциална социална мрежа, в която следвате фотографи, виждате снимките им в специален feed, но не можете да ги коментирате или харесвате, нито пък потребителите знаят кой ги следва. Journal пък е нещо подобно на блогинг платформа, фокусирана върху изображенията. Освен за обработка VSCOcam служи много добре и за вдъхновение за нови снимки.

 


 

 

Adobe Lightroom

Free: iPhone, iPad, Android. Изисква CreativeCloud абонамент.

Lightroom на Adobe е сред най-използваните програми от професионалните фотографи, като базовите функции за организация на снимките от десктоп версията са пренесени в Adobe Lightroom Mobile. Приложението има версии за Android смартфони, iPhone и iPad, които се синхронизират с Lightroom 5.0 за Mac и Windows, което позволява лесно обработване дори на RAW снимки от други апарати освен обработката на снимките от мобилното устройство. Единственият голям минус е, че приложението работи само с активиран Creative Cloud акаунт, който струва минимум $10 месечно.

 


 

 

Afterlight

Цена $0.99: iOS, Android + in app покупки

На пръв поглед Afterlight е поредното приложение за обработка на снимките, но с повече вглеждане се вижда, че дори в основните си функции, които виждаме навсякъде, Afterlight се справя адски добре. Освен тях приложението има безброй филтри, рамки, ефекти и други добавки, като голяма част от тях могат да се комбинират в хиляди вариации. Камерата в самото приложение също е сред ключовите опции, като дава контрол върху фокуса, ISO, експозицията и баланса на бялото в един семпъл интерфейс. Накрая снимките могат да се запазят в няколко резолюции и лесно да се споделят в Instagram или Facebook.

 

Продължава на следващата страница.

Flickr

Free: iOS, Android

Една от най-големите фотографски общности в света е Flickr. Мобилното приложение със същото име разполага с функции за обработка, но по-важен е достъпът до потоците със снимки, както и възможността да качвате снимки. Най-хубавото тук е, че разполагате с 1 TB безплатно пространство, като снимките, които качвате, не се компресират и качеството им се запазва непокътнато.

 


 

 

Instagram

Free: iOS, Android, неъпдейтвана от почти година версия за Windows Phone

Подобно на Flickr и Instagram, има опции за обработка на снимките, които вече не са ключовото в това приложение. Фокусът дълго време бяха филтрите, които през 2015 обаче вероятно са омръзнали дори на хората, които никога не са имали Instagram в телефона си. Все пак те са общо 24, като след последния голям ъпдейт можете да управлявате интензитета им.

Далеч по-интересна от това е социалната страна на Instagram, която е по-силна от всякога. В тази социална мрежа можете да намерите от селфи маниаци, през профили на животни, до галерии с наистина качествена фотография. Всичко е квадратно и в резолюция 640x640 пиксела, но силно пристрастяващо.

 


 

 

Huntgram

Free: iOS

Ако обаче сте от онези, които използват Instagram активно, вероятно ви втръснало от акаунти, пълни с глупости. Все пак сте инсталирали приложението заради фотографията, нали? На помощ идва Huntgram - iOS exclusive приложение, което се явява като куратор на Instagram. В него ще намерите най-интересните снимки в доста категории, но далеч по-интересна е селекцията на най-добрите снимки и акаунти от различни страни по света. България все още не е в Huntgram, като подобно на Android версията, не се знае кога и дали въобще ще се появи.

 

Кои са вашите любими приложения за обработка на снимки? Споделете в коментарите.

 

Вижте и най-добрите телефони за мобилна фотография.

 

Тагове: