В последните дни със сигурност сте научили много за Nokia X и голямата изненада, в която се превърна телефонът. Да, информация за него имаше от много време, но сега вече всичко е е официално. За наше голямо съжаление нямаме възможност да го разгледаме и тестваме, но смесицата между Android, Windows Phone и Asha със сигурност звучи като нещо, от което трудно може да излезе най-приятната операционна система. Ето и някои от по-интересните мнения на хората, които са успели да се докоснат до това творение, което не носи вина за нищо, но е рожба на една интересна политика. Ще следим с интерес дали тя ще доведе търсения успех.

 

От Cnet определят, че уиджетите, които са един от най-важните елементи в Android, присъстват и тук, но изглеждат съвсем не на място. Те не се вписват в темата на устройството. Nokia X може съвсем спокойно да се нареди близо до едни от най-необмислените смартфони в света. Голям плюс е ниската цена, но интерфейсът е определен като „недодялан“, а усещането е за нещо неприятно. Windows Phone е операционна система, която предлага плавно и приятно потребителско изживяване – дори и на най-бюджетните устройства, които я използват (Nokia Lumia 525), но при Nokia X това липсва. Интересно е, че според Cnet плочките не могат да бъдат преоразмерявани, а заемат или много място, или са много малки. Интересно е, тъй като по време на представянето на телефона, беше споменато, че промяна в размера е възможна. Дали нямаше да е по-добре, ако върху Android беше поставен интерфейсът на Symbian?Ето как изглежда уиджета за часовник. Снимка @Cnet

 

От ibtimes споделят, че интерфейсът реагира бързо и гладко, а пренареждането на плочките ще бъде познато на всеки, който е използвал Windows Phone. Те могат да бъдат преоразмерявани по начина, по който се прави в платформата на Microsoft (По всичко личи, че тази функция е валидна само за някои преки пътища). Въпреки че преките пътища са „живи“ и съдържат информация в себе си, не са толкова разчупени, колкото във Windows Phone.

 

Trusted Reviews са скептични към интерфейса на Nokia X. Според тях има огромен потенциал да се превърне в „голяма бъркотия“, в която дори и папките, които поддържа, няма да свършат работа. Остава надеждата, че от Nokia ще продължат с развитието му. Според тях Fastline, менюто, в което се съдържа цялата информация за скорошно използвани приложения и нотификации, е именно, за да измъкне потребителя от объркването. Признание за вина? Fastline има ролята и на заместител на липсващия бутон за мултитаскинг. Лошата новина е, че приложенията не продължават работата си. Някои от тях запазват информацията до момента, в който са били затворени, а други не.

 

 

„Използването на софтуера на X може да бъде доста досадно“, пишат от The Verge. Интерфейсът реагира бавно и с голямо количество лаг. Затварянето и преминаването от едно приложение в друго отнема доста време. Facebook изглежда по начина, по който и при Android, но също не върви с голяма бързина. Комбинирането на функциите „начален екран“ и „стъпка назад“ в един бутон, не може да се определи като успешно решение. Понякога човек може да гадае точно къде в менютата ще се озове, след неговото натискане. „Nokia X изглежда като експериментален проект, създаден от решителни инженери, които са искали да видят този телефон в продажба“.


Nokia с Android? Боговете сигурно са полудели