Вече писахме, че Скот Форстал, известен още като "Мистър iOS", няма да бъде част от Apple до края на годината. Пряката отговорност върху разработката на iOS и най-вече върху интерфейса на платформата, заедно с този на OS X, пада върху главния индустриален дизайнер на компанията, сър Джонатан Айв. Той е известен като любимецът на Джобс - в биографията от Айзъксън можем да прочетем, че iГуруто изрично е настоял решенията на Айв да не се вземат под въпрос. 

Именно Айв е отговорен за невероятния хардуерен дизайн, който спасява Apple в края на 90-те и началото на новото хилядолетие. 

Както отбелязваме с статията в три части "Добрите, лошите и злите интерфейси", противно на изчистения индустриален дизайн на Apple, софтуерът изглежда скюоморфично или наподобяващо реални предмети и текстури като кожа, плат и дърво. Известно е, че Джони Айв мрази идеята и дори е отказвал да присъства на срещи заедно с Форстал, който пък е явен неин привърженик. След като Айв може да простре минималистичните си идеи над софтуера на Apple, можем да очакваме хардуера и интерфейсите на iOS най-накрая да бъдат в унисон.

 

Тагове: