Android приложенията ще започнат да изглеждат малко по-близко до тези в iOS. Google актуализира своите насоки за дизайн на Android за разработчиците, които в някои случаи ще трябва да поставят лента в долната част на приложението си. Тя ще може да се използва за придвижване между различните раздели.

Google нарича това "долна лента за навигация" (bottom navigation bar). За разлика от iOS обаче Google иска лентата в долната част да изчезва, когато човек скролва, за да се освободи повече място на екрана. Бутоните ще се разширяват леко, за да покажат, че са били докоснати в дадения момент.

Досега Google разчиташе на бутона с трите линии в горния ъгъл на приложението, който изкарваше меню, включващо достъп до различни раздели на приложението. С преминаването към долна лента за навигация ще бъде по-лесно на хората да се навигират из приложението.

Но това не е краят на менюто с трите ленти. Google казва, че навигационната лента отдолу трябва да се използва само когато дадено приложение предлага три до пет основни раздела. Ако има шест или повече, разработчиците трябва да се придържат към бутона с трите ленти.

Google вече започна да се възползва от долната лента за навигация в собствените си приложения - Google+ и Google Photos.

 

Прочетете и това: Design WeekEnd 2016: амбициозни младежи организират дизайн събитие в Севлиево