Google започва да разпространява нова актуализация на Android, с която операционната система ще започне непрекъснато да проверява устройството за вреден софтуер. Компанията казва, че с актуализацията ще се добави услугата Android's Verify Apps, с която ще сте спокойни, че приложенията, инсталирани от Google Play Store или чрез външен APK файл, "се държат по безопасен начин." Android потребителите, които вече са получили актуализацията, ще виждат предупредителни съобщения, ако се окаже, че имат потенциално опасни приложения.

Опасните приложения са рядкост, казват от Google, и "рискът е малък." Според компанията "по-малко от 0,18% от инсталираният софтуер през последната година е показал предупреждение, че приложението е потенциално вредно".

Докато актуализацията има за цел да повиши сигурността на Android, тя няма непременно да попречи на потребителите да инсталират съмнителен софтуер, като например фалшиви вирус скенери. С тази стъпка Google просто ще обезсмисли използването на антивирусен софтуер от трети страни.

 

 

с

 

Project Ara MDK вече се разпространява от Google.