Социалната платформа Instagram обяви, че пуска нови функционалности, които ще направят приложението по-лесно за използване от хора с проблеми със зрението. Промените ще позволяват четци на екрана да описват снимки - или автоматично, използвайки AI, или четейки персонализирани описания, добавяни от потребители.

Четците на екран представляват софтуер, който описва елементите на екрана и ги “прочитат” на потребителя си, докато той браузва из мрежата. Добавянето на персонализирани описания за снимки от самите потребители ще бъде идеалният вариант за работата на четците. Ако такова описание обаче липсва, Instagram автоматично ще идентифицира какво има на снимката чрез технология за разпознаване на обекти. След това ще прочете автоматизираното описание на снимката, когато някой я скролне. Описанията няма да са видими директно в интерфейса на приложението. За да бъдат добавени, потребителите ще трябва да влязат в advanced settings на всяка снимка, за която искат да го направят.

Instagram се осланя на технологията за първи път, но Facebook използва изкуствен интелект със същата цел от години. Във видеото по-долу може да видите как работи Intagram за хора със затруднено зрение. Сами ще се убедите, че новата функционалност ще бъде наистина полезна за тях.