Както слуховете предположиха, на 22 август Google пусна най-новата версия на мобилната си операционна система. Тя е отлична за всеки потребител, но някои ще имат възможност да й се радват по-скоро, отколкото други. Разбира се, говорим за устройствата Nexus, които са първи в линията за ъпдейт. Всички останали ще трябва да почакат. За съжаление към момента не можем да кажем точно колко време, но могат да се направят някои предположения.

Първо, за съжаление не всичко е в контрола на Google, тъй като често между новата версия на Android и устройствата ни има редица пречки и изисквания – като започнем през модела на телефона, преминем през оператора, държавата, в която сме, за да завършим с модификацията на операционната система, наложена от хардуерния производител. Другата лоша новина е, че към момента няма потвърждение, че Android N ще бъде пусната за някои от по-старите версии на устройства Nexus. Единствените сигурни, които започват да получават новата версия от вчера, са Nexus 6P, Nexus 5X, Nexus 6, таблетът Nexus 9, Pixel C и Nexus Player. Тези джаджи използват чиста версия на Android и получават обновлението директно от Google, напомнят от Wired. Този процес също не е светкавичен, а може да отнеме седмица-две. Останалите модели получават новата версия от съответния хардуерен производител. Преди да я пусне към потребителите си, той трябва да се увери, че тя ще работи гладко и в синхрон със софтуера и допълнителните приложения, например сложени от операторите.

 

 

От Wired, базирайки се на доклад от Apteligent за разпространението на Android 6.0 в САЩ и Индия, изваждат информация за най-бързите производители, когато говорим за ъпдейт. Според данните Motorola е сред първите, които въвеждат новите версии в апаратите си от висок клас. В това има голяма доза логика, тъй като използват Android, доближаваща се най-много до чистата версия. В случая с Nougat най-вероятно първите устройства извън Nexus, които ще бъдат ъпдейтнати, са моделите от серия Moto Z и Moto G4.

Веднага след тях най-вероятно ще се нареди G5, актуалният флагман на LG. След това идват и флагманите на HTC. Но това не означава, че процесът при тези производители ще започне в рамките на следващите няколко дни. Данните на Apteligent разкриват, че при Android 6.0 това е отнело около три месеца.

Ако имате Galaxy S7 или Galaxy S7 edge, ще почакате дори повече. Ако историята се повтори, собствениците на тези телефони, а и тези с флагманите на Sony ще трябва да почакат около пет месеца, добавят от Wired. Това означава, че собствениците на по-бързите марки могат да очакват Nougat около ноември, а другите – в първите месеци на 2017 година. Huawei също биха се класирали в януари-февруари 2017 година.

Важно е да уточним, че това по никакъв начин не е точна прогноза или официална информация от производителите. Това са предположения, базирани на предишни ъпдейти на Android. Другото, което е несигурно, е точно кои модели ще се радват на новата версия на мобилната операционна система на Google. Флагманите имат по-дълга поддръжка, така че моделите от тази и от миналата година не са притеснителни, но ще трябва да изчакаме официална информация от хардуерните производители, за да знам кои от по-достъпните модели са в списъка, а и точно какъв период назад във времето ще обхваща. Със сигурност в следващите седмици ще започне да излиза информация и за това. А дотогава – защо бихме искали Android N на своите устройства?

Всяка нова версия на операционната система се очаква с огромен интерес, тъй като носи подобрения и нови функции. Седмата не променя изцяло представите ни за операционната система на Google, но няколко елемента се открояват.

Nougat носи официално и Instant Apps. Функцията, която ще е достъпна дори за по-стари версии на операционната система (чак до Jelly Bean), позволява достъп до определени приложения без нуждата да ги сваляте и инсталирате. По този начин Google смесва най-доброто от два свята – достъпността на уеб сайт и удобството на приложение. Представете си, че търсите да закупите нещо онлайн, но когато натиснете на линка към продукта, той няма да отвори уеб страница, а директно удобното приложение на марката. Според Google това не е никак трудно да се направи и разработчиците няма да са затруднени, стига приложението им да може да се раздели на различни модули. Така при зареждане ще бъдат бързо свалени само нужните части.

Разделянето на екранната площ и работата с две приложения едновременно не е нещо непознато, но вече навлиза и в чистата версия на Android. Функцията отдавна е налична в модели на Samsung и LG, но сега ще е достъпна на много други устройства. В Nougat отговорът на някои съобщения ще е по-бърз. Така, когато получите съобщение, ще можете да отговорите още от прозореца за уведомления. Удобно, тъй като давате светкавичен отговор, а след това продължавате с работата си.

Самите уведомления също претърпяват известна промяна. Google дава възможност на разработчиците да комбинират уведомленията от тяхното приложение, а когато натиснете на общия панел, ще видите цялата информация.

Другата добра новина е Doze on the Go. Android 6.0 въведе функцията Doze, която се погрижи да запази повече от батерията ни, намалявайки процесите, докато телефонът е в положение на покой. Новата версия продължава да прави това, но този път телефонът може да е например в джоба, раницата или чантата ви. Така ще се удължи още малко ценният заряд.

 

 

Сред останалите новости влиза новият JIT компилатор за по-бързи ъпдейти, поддръжка на Vulkan API, по-добро управление на процесите за оптимизиране на паметта, подобрена стабилност на системата, промени в дизайна на лентата с бързи настройки, нов облик на менюто с настройки, поддръжка на Unicode 9 емоджита, изключване на уведомления от работни приложения и други.

Вижте най-новото ни ревю, в което обръщаме по-сериозно внимание на камерата на Xperia X от Sony.

Тагове: