Както очаквахме, Apple анонсира новата версия на десктоп платформата си OS X 10.11 El Capitan. Подобно на Snow Leopard спрямо Leopard, El Capitan е ъпдейт с малко нови функции, който има за основна цел да подобри изчислителната и графична производителност на съществуващи и нови системи.

Вградената търсачка Spotlight има много нови възможности за показване на информация директно в интерфейса, без отваряне на браузър. Добавена е нова възможност за работа с две приложения на цял екран, подобно на някои Android версии и Windows. Разбира се, това не премахва възможността за работа с обикновени прозорци. Превключването между различните режими е по-бързо и интуитивно.

Най-сериозните подобрения са в изчислително и графично отношение. OS X определено имаше нужда от подобен ъпдейт, особено след малко стабилната си версия от години – Yosemite. Операционната система е до 1.4 пъти по-бърза на съществуващи системи, а преминаването към Metal в рендирането подобрява графичната производителност с около 40%. Epic демонстрира относително семпла игра, която показва как работи Metal за OS X. Демонстрацията не бе твърде впечатляваща, но показа част от възможностите на Metal.

Първата бета на El Capitan вече е онлайн за всички разработчици. Потребителската бета започва през лятото, а финалната версия ще бъде налична като безплатен ъпдейт в Mac App Store през есента.

Тагове: