От Adobe обявиха, че въвеждат няколко нови филтри, които да помагат на дизайнерите с техните работни задачи. Един от тях ще е Skin Smoothing и както можете да се досетите от името – ще замества множеството операции, които трябваше да бъдат извършени, за да се постигне съвършената кожа. За да е тя и идеално гримирана, ще се включи на помощ и филтърът Makeup Transfer.

Smart Portrait е все още на бетa-фаза, но чрез него ще могат да бъдат нагласяни с по-голяма лекота различни емоции, да се коригира възрастта, посоката на погледа и др.

Останалите филтри са предназначени за придаване на по-артистичен вид на изображенията като например Style Transfer, Depth-Aware Haze, Colorize, Super Zoom, JPEG Artifacts Removal.

И докато всички функции не ни изглеждат особено иновативни, защото ги познаваме от други приложения, вниманието ни трябва да се насочи и към нещо по-значимо: по-голямата част от изображенията вече са претърпели някакъв вид обработка, което не само променя принципи, но и в някои случаи накърнява авторски права. Ето защо от Adobe започват да имплементират все повече механизми, които да проследяват за автентичност на съдържанието. Към този момент те все още са с незадължителен характер, като автоматично включва кредити към оригиналния фотограф или създател на композицията, както и информация за това, какви редакции са били нанасяни. Поетата посока цели да намали така наречените deepfake изображения и видеа, които в доста случаи заблуждават потребителите и стават основа за генирарането на фалшиви новини. Всичко това ще се случва през сайта verify.contentauthenticity.org, който скоро ще е активен за селектирани потребители.

И ако ви се струва, че Adobe все още се държат здраво единствено към настолните компютри – помислите пак – през тази седмица от компанията публикуваха, че са готови с iPad версията на софтуера си Illustrator, а Fresco ще бъде наличен вече и за iPhone.

Снимки: Adobe, Photoshop

Виж още: Възможностите на малкия „Терминатор“ от TiVi.bg за HD интерактивна телевизия

Тагове: