Преди близо 2 години, точно на 31 декември, бях на гости у свой стар приятел по случай посрещането на новата 2019 година. Тогава той ми се похвали с новия си огромен, 75-инчов телевизор, висящ над камината в хола, както и с новата си… интерактивна телевизия, която му струвала изключително изгодно, но предлагала огромен набор от канали и екстри. Признавам, в празничната нощ нямахме особено много време за гледане на телевизия и филми, но самата новина ме заинтригува сериозно.

Оказа се, че доставчикът е TiVi.bg, платформа за интерактивна цифрова телевизия, създадена през 2013 г. от професионалисти с много опит в областта на достъпа до интернет, онлайн услугите, IP телевизията и спътниковата телевизия. И макар че се ползва предимно „на едро“ в ролята си на доставчик на услуга от други оператори, тя предоставя телевизията си и на крайни клиенти в София. Днес, около 2 години по-късно, за мен беше безкрайно интересно да разгледам и „разцъкам“ на живо у дома си един от техните IPTV приемници, за да разбера докъде и как се е развила услугата им, предавайки впечатленията си на вас.

TH100 – приемникът за интерактивна телевизия

Не, това не е името на „първия модел Терминатор“ от едноименния филм с Арнолд Шварценегер от 1984 година. Така се нарича един от най-масово предлаганите приемници за IP-базирана цифрова телевизия от TiVi.bg, който на всичко отгоре е и неприлично евтин (само 80 лв. крайна цена)! На външен вид представлява обикновена черна кутийка, без никакви надписи, екрани или шарени светлинки и със сигурност ще стои дискретно някъде около телевизора ви.

TH100 разполага с учудващо много портове и възможности за връзка спрямо парите, които струва. Свързва се към телевизора с HDMI кабел (който за щастие е приложен в комплекта), макар че разполага още с композитен + стерео A/V изход и дори оптичен звуков изход. По отношение на връзките с външни устройства нещата са също доста интересни – освен 100-мегабитовия RJ45 LAN изход, който задължително трябва да свържете с мрежата си, за да гледате, той притежава опционален Wi-Fi, както и два USB 2.0 порта, с които да свързвате външни устройства в ролята им на сторидж с допълнителна памет. Така че без значение дали имате флашка с някакви клипове или филми, или огромен по обем външен твърд диск, ще можете лесно да го свържете със сеттопбокса и да гледате медийните файлове през него.

Устройството няма екрани или мигащи светлинки, като единствените дискретно светещи LED лампички са за захранване (активност на дистанционното) и мрежовата връзка. Що се отнася до дистанционното – то е достатъчно функционално, с множество стандартни възможности, в комплекта има две нови батерии, а най-хубавото е, че е програмируемо и може да го „накарате да управлява и телевизора ви“.

Всичките тези филми, снимки, музика, които имате в компютъра или домашната си екосистема, ще можете да разглеждате, ако настроите TH100 да вижда локалната ви мрежа и цифровото съдържание – без значение дали в нея сте включили PC, лаптоп или някое NAS сторидж устройство с няколко диска. Ето и малко по-сериозна техническа информация: стрийминг медия протоколите, чрез които става самото гледане на филми от различните източници, са най-масово използваните RTSP, RTP, UDP, IGMP, HTTP и разбира се – четене през USB порта. Видео режимите, които устройството поддържа, са всички стандартни от DVD ерата насам – 1080i, 1080p, 720p, 576p, 480р, PAL, NTSC, а съответните кодеци за филмово съдържание, които то „разбира“ и плейва с лекота, са MPEG1/2, H.264, MPEG4 part 2, XviD. За аудио отново се поддържат масово стандартните MPEG-1 layer I/II, MPEG-2 layer II, MPEG-2 layer III (mp3).

Интерактивните функции на „малкия Терминатор“

Неслучайно избрахме да говорим за този модел на TiVi.bg, защото той предлага интерактивни функции по време на гледане на телевизия. Така че с него не само ще гледате текущите предавания и филми, но когато се налага (например ако ви звънне телефонът), ще можете моментално да „сложите на пауза“ филма, който гледате, за да не изпускате нито секунда от него. И когато приключите разговора си, да продължите гледането от същия момент на паузата. Още по-хубавото е, че можете да връщате съдържанието назад до самото начало на предаването или дори до 24 часа назад. Тази функция се нарича таймшифт (Time Shift), като всички канали, маркирани със специалния знак (кръгче с часовникови стрелки), могат да се възползват от нея.

Друга интересна и много ценна за гледащите спортни събития (например футболни мачове като мен) функция е напомнянето. Разглеждайки програмната схема на всички канали в удобен вид (EPG), можете да видите например кога започва следващият мач на любимия ви отбор и да отбележите това с напомняне. Устройството ще запомни датата и часа вместо вас и ще се погрижи да ви уведоми малко преди срещата да започне – да превключите към спортния канал.

USB портовете имат и още една важна функция. Свързвайки запаметяващ носител с тях (флашка, външен харддиск), можете да активирате функцията за запис към външен носител и да записвате всичко, което искате. Супер, нали!

Всички канали от плановете на TiVi.bg могат да се подреждат в отделна секция „Любими“, като по този начин правите собствена селекция само от онова, което харесвате. Защо да се ровите из излишни канали, които никога не пускате, нали? Така ще виждате само вашите и ще намирате всичко много по-бързо.

Още малко за интерфейса на TH100. Когато стартирате устройството, ще попаднете в главното му меню, където се намира ценната прогноза за времето (в горния десен ъгъл), но откъдето можете и да разгледате основните му функции освен телевизионната (например Медияплейър, YouTube, браузър и др.). Когато сте позиционирани на иконата „Телевизия“, централният списък отгоре показва няколко възможности, от които да избирате – Free Web TV, HDTV, Всички, Информационен, Развлекателен, Детски и др. Оттам можете да сортирате списъците си с канали, за да ви е по-лесно да се ориентирате в тях. Ако изберете например HDTV, ще видите всички канали с HD резолюция. Интересното е, че сред тях попаднах на два канала (BTV и NOVA) с надпис „x265 в тестов режим“. Разгледах ги внимателно и определено смятам, че притежават по-добро качество, спрямо стандартните им HD версии!

Ако, да речем, сте избрали да разгледате всички телевизии, ще видите екран, в който те са подредени по номера, а разхождайки се със стрелките от дистанционното през тях, вдясно се отваря малко прозорче с лайв картина, информация какво върви в момента, както и последните няколко предстоящи предавания от същия канал. По този начин може да проверявате и какво дават из другите канали, без да се спира картината на текущия канал.

Другите две интересни функции, свързани с каналите, са EPG – който представлява хронологична времева линия на всички канали. Хоризонталната червена линия в него показва реалното време към момента, като всичко наляво вече е отминало, а надясно предстои. Така можете да разглеждате и сравнявате къде какво върви в момента, да връщате записа на каналите, които предлагат таймшифт, както и да поръчвате предаване за запис (втората функция). В този случай например, ако сте поставили флашка в някое от двете USB-та, ще можете да запишете предаването, когато то започне, и по-късно да си го гледате на воля колкото искате! 

Цени и абонаментни планове

TH100 струва 80 лв. в чист вид (без планове и абонаменти). Но едва ли ще се нуждаете от устройство, което няма телевизия към него, нали? Tivi.bg не обвързват клиентите си с договори, което е страхотно! Те предлагат три основни плана, които се наричат съответно „Премиум“, „Спорт“ и „Макс“. Дори в първия и най-евтин, струващ удивително ниските 10 лв. на месец план „Премиум“, се предлагат над 200 канала, от които над 40 са с HD качество! Ако изберете него, ще гледате всички български програми, плюс Moviestar и още 10 филмови канала. Научнопопулярните пък включват тези на Discovery, плюс още цели 17 допълнителни. В пакета влизат още над 20 музикални канала, много детски и чуждестранни канали, както и 11 канала за възрастни. Много от каналите също така разполагат с функцията таймшифт – за спиране и връщане на предаването назад или гледането на отминало предаване.

В плана „Спорт“, който ще ви излиза 15 лв. месечно, пък са включени всички канали от план „Премиум“, плюс култовите за нашите ширини Diema Sport HD, Diema Sport HD2 и Trace Sports HD – задължителни за всички фенове на българския и английския футбол, каквито са повечето обичащи спорта българи. Най-масово продаваният и търсен план обаче е този, който има максимално много канали (спортните на Diema, допълнителни HD канали плюс още 6 HD канала за възрастни). Той съвсем логично се нарича „Макс“ и струва 20 лв. на месец.

Интересното е, че можете да ползвате дори свой приемник, за да гледате телевизията на TiVi.bg. Само че тогава не можете да разчитате на техническа поддръжка, а ще трябва да си го настройвате сами.

Всички цени, планове и подробна схема на наличните канали можете да видите на този линк: https://www.tivi.bg/prices/