Продажбите на Samsung Galaxy S5 стартираха преди седмица. От корейския гигант искат да бъдат сигурни, че потребителите ще се възползват максимално от възможностите на своя нов (или бъдещ) смартфон, тъй като пуснаха съобщение, в което разкриват някои интересни, но „скрити” функционалности. Това е добра стратегия, тъй като част от потребителите могат да изпуснат нещо интересно, ако не обичат да се ровят по-сериозно в настройки и подменюта. Напомняме, че нашето пълно видео ревю можете да видите тук, а ето и по-значимите разлики с Galaxy S4.

 

Стилус: винаги подръка

Дисплеят на флагмана е електростатичен, което позволява писане върху него с молив, химикал, нокът и още голям набор предмети. За да може да използвате тази функция, трябва да влезете в Settings (Настройки), Display (Екран) и Increase Touch Sensitivity (Увеличаване чувствителност на дисплея). Това може да се направи и от прекия път, поместен сред 22-те икони в Quick Menu (Меню за бърз достъп). Достатъчно е да потърсите бутона Touch Sensitivity.

 

Препоръчана музика

Ако обичате определен жанр музика, но не знаете други подобни изпълнители, има съвсем лесно решение – достатъчно е да наклоните дисплея на една страна. Това ще извади допълнителна информация, която показва музикални предложения, базирани на това, което ви допада. Препоръчаните изпълнители и песни са базирани на жанр, източник и други аспекти.

 

 

Virtual Shot Tour и Shot & More режими за снимане

Първият режима позволяват бързо заснемане на серия от кадри, което ще позволи създаване на движещи се снимки, като просто трябва да следвате инструкциите и да се движите напред или настрани. Shot & More дава възможност за редактиране на снимки с различни ефекти веднага след снимане (Best Photo, Best Face, Drama Shot, Eraser и Panning Shot). Допълнителните ефекти и режими трябва да бъдат свалени от Samsung Apps.

 

 

Личното пространство е неприкосновено

Дори и да искаме да се предпазим от следенето, което прваят правителствените организации, въпреки че не сме сигурни какъв интерес ще имат към нас, най-вероятно не можем да го избегнем. Private Mode (Личен режим), въпреки че не нещо революционно, позволява на потребителите на Galaxy S5 да скрият личните си файлове поне от любопитните очи на приятели, колеги и т.н. Чрез този режим могат да бъдат съхранявани снимки, видео, музика и други файлове в My File (Моите файлове), където не могат да бъдат виждани от други хора. За да се стартира тази функция, трябва да изберете Private Mode от Settings. Изберете файловете, които искате да съхраните и натиснете Move To Private (Премести в лични) от Menu (Меню). По този начин скритото съдържание ще бъде видимо само тогава, когато Private Mode е активиран. Важно е да запомните точно как се отключва функцията, иначе ще трябва да върнете телефона към заводските му настройки.

 

Повече информация за човека, с който говорим по телефона

Макар и да звучи много шпионски, тази функция не е с чак толкова развити способности, но ви позволява бързо да извадите малко информация. Ако по време на разговор натиснете Settings – Call (Обаждане) - Display of the Other Person’s Information (Покажи информация за другия човек) ще видите профила му в социалната мрежа (Google+), както и хронология на миналите обаждания и съобщения, разменени между вас.

 

Бърз достъп до често използвани приложения чрез Toolbox

Функцията е достъпна през Notification bar (лентата за уведомления), от където трябва да изберете иконата Toolbox, която е изобразена чрез бял кръг с три точки (това е достъпно и през менюто за настройки). Задръжте пръста си на иконата и натиснете Editing, за да изберете какви приложения да поставите в Toolbox. Това ще извади бутона на началния екран, а избраните програми ще са достъпни за бърз достъп, но и това ще ви позволи да правите няколко неща едновременно.

 

Най-важните контакти, с които разменяте съобщения (Important Senders)

Тази функция ще добави контактите, с които най-често разменяте съобщения, на удобно място – като икони в горната част на приложението за текстови съобщения. Достатъчно е да пуснете приложението и да натиснете иконата „+”, за да добавите до 25 Important Senders.

 

Изскачащо уведомление за обаждания

В стандартен режим на работа, когато някой се обади, приложението, което ползвате автоматично се затваря, изместено с екрана за входящ разговор. Това може да се промени, тъй като Galaxy S5 има функция за предупреждаване за обаждане чрез уведомление. По този начин можете да продължите работата си. Влезте в Settings – Call (Обаждания) и изберете Popup notification for calls (Изкачащо уведомление при входящо обаждане). Натиснете иконата Speaker, за да започнете разговор, докато продължавате да използвате приложенията си.

Знаете ли други интересни, но "скрити" функции, които сме пропуснали?

Патент на Samsung загатва за бъдещия дизайн на Samsung Galaxy Glass