Според нов доклад на appFigures магазинът за приложения на Google е изпреварил този на Apple по брой нови приложения за първи път през 2014 г. Освен това ръстът на общността от разработчици на приложения за Google също е по-добър от този на конкурентната платформа за трета поредна година, като приложенията се предоставят от 388 хил. разработчици. По-голямата част от ръста се е случила във втората половина на годината, което вероятно е предизвикано от новините за Android 5.0 Lollipop.

През 2014 г. Apple са достигнали общо 282 хил. разработчици, докато за платформата на Amazon програмират едва 48 хил. И трите магазина за приложения имат над 50% ръст през годината. Само че Google може да се похвали с наистина бомбастично порастване, което си личи и с бърз поглед върху графиките на appFigures.

 

Общият брой приложения при Google също е по-голям от този в платформата на Apple. Android има 1.43 млн. приложения в каталога си, докато iOS изостава с малко и има 1.21 млн. Далеч по-назад е Amazon с 293 хил. приложения, въпреки че през 2014 г. компанията има 90% ръст в общия им брой. Тези разлики се дължат до голяма степен на различната политика на двата магазина. В iOS приложенията минават тежка проверка, преди да стигнат до потребителите, докато Google проверява приложенията едва след като вече са в магазина.

Най-бързо растящите категории миналата година в екосистемата на Apple са Бизнес, Храни и напитки, Лайфстайл, Социални мрежи и Каталози. При Google положението е малко по-различно и там ръст имат Игри, Фотография, Музика, Бизнес и Забавление. Що се отнася до нови разработчици в iTunes, най-много от тях са публикували бизнес приложение, следвани от лайфстайл и игри. В Google Play игрите са най-популярни сред новите разработчици, следвани от приложения за Бизнес и Забавления.

Преди да се скача на заключения за смъртта на Apple, е хубаво данните да се погледнат по-реалистично. По-големият ръст на Google за съжаление все още не означава, че разработчиците предпочитат Android за пускане на приложенията си. Много разработчици продължават да пускат продуктите си първо за iOS, а след това разработват и Android приложенията си. Причината е, че Apple все още носи най-много приходи на разработчиците си, а устройствата им са само няколко. Ръстът на Google също така е сигнал за узряването на платформата на Apple, която продължава да расте, но все по-бавно с годините. В същото време много разработчици, които имат успешни приложения в iOS, разширяват каталога си с Android версии, с което да стигат до нови потребители.

Кои са вашите любими приложения? Имате ли любими разработчици? Споделете в коментарите.

 

Вижте и някои от най-качествените нови приложения.