НАСА реши да смени операционната система на всички компютри, разположени в Международната космическа станция (МКС). Windows ще бъде заменен с една от най-стабилните операционни системи - Linux.

Кейт Чувала, един от предприемачите в United Space Alliance и глава на подразделението, който носи отговорността за мрежовата интеграция на МКС и всички въпроси, свързани с компютърните системи за НАСА, обяснява това решение като начин за повишаване на стабилността и сигурността.

„Ние започнахме да използваме Linux заради това, че се нуждаем от стабилна операционна система, на която може напълно да се разчита, и която би ни позволила пълен контрол над нея" - казва Кейт Чувала.

На МКС астронавтите съвсем скоро ще започнат да използват Debian 6 в качеството на основна ОС. Някои от бордовите системи на Международната космическа станция досега функционираха на базата на Scientific Linux, но и те ще преминат на Debian 6, която се явява една от най-стабилните и проверени версии на Linux ОС. Версията във всеки един момент може да се обнови до Debian 7, която излезе наскоро.
Напомняме, че първият човекоподобен робот в Kосмоса - Robonaut R2 също функционира на базата на Linux.

Тагове: