Вече няколко месеца следим всичко, което се случва около новата версия на Windows Phone 8. Най-новият ъпдейт, макар и не 9-та серия, трябва да донесе нужни промени, които да направят системата по-удобна и интуитивна за потребителите. Те трябва да я доближат повече до iOS и Android. За всеки е ясно, че в момента пазарът се доминира именно от тези две операционни системи. Въпреки предимно скептичното мнения на потребителите към Windows Phone, системата на Microsoft не е за подценяване. Ето кратък списък с нещата, които е хубаво да знаем за версия 8.1, която беше пусната преди седмица за софтуерните разработчици.

 

Windows Phone 8.1 е безплатен ъпдейт, който е съвместим с всички телефони, които работят с Windows Phone 8. Очаква се в следващите няколко месеца новата версия да бъде поетапно пускана за различни модели. Това означава, че някои телефони ще я получат по-рано, отколкото други. За съжаление към този момент няма официална информация от софтуерния гигант относно точни дати и модели. В момента, в който това стане, ще получите уведомление на телефона си. Можете да проверявате и от менюто с настройки.

 

 

Потребителят има достъп до Cortana (гласовият асистент) от две места. Едното е чрез live tile (живи плочка), която може да бъде поставена на началния екран. Ако гласовият асистент бъде пуснат от там, ще се отвори Cortana Notebook (тетрадката на Cortana). Там е налична полезна, персонализирана информация – за метеорологичните условия, спортни резултати и новинарски заглавия. Интересното е, че в процеса на ползване на асистента той ще научава все повече информация за потребителя. По този начин „тетрадката” ще се запълва с данни, които са най-интересни за собственика на устройството. Те се базират на предишни запитвания и търсения. Могат да бъдат направени и ръчни настройки. Другото място, от което може да се пусне асистентът, е бутонът за търсене, разположен в долния край на дисплея. При еднократно натискане се отваря основния екран на Cortona, на който се вижда и лентата за търсене. При продължително задържане на бутона се стартира директно функцията за глас.

 

Windows Phone 8.1 добавя още една колонка с плочки на началния екран. По този начин може да се съберат повече преки пътища и информация, без нуждата от предвижване по-надолу в менюто. Това е дошло и на определена цена – плочките са по-малки. Запазва се възможността за промяна на размера – големи, широки и малки, но всеки от тях е леко намален. Разбира се, това зависи от инчовете на телефона, но разликата не е драстична. 

 

Тапетът се появява само върху някои плочки. В новата версия потребителят може да използва тапет, но не по начина, по който сме свикнали да го виждаме в iOS и Android. От настройките може да бъде избрана снимка, която да се появява на началния екран – това прави плочките прозрачни, за да се вижда избраната картинка. Към момента това се прилага само за системните приложения. Тези от Microsoft, например, остават непроменени.

Вижте още новости на страница втора.


Персонализиране на lock screen (екран при заключен телефон). По време на Build 2014 от Microsoft показаха обновен lock screen, на който потребителят може да разполага различни анимирани елементи. За съжаление тази функция все още не налична, но се очаква и това да стана скоро – под формата на приложение, което може да се свали от магазина. В момента няма много информация, но е известно, че може да се избира точно как да се изобразява часовникът и да се разполагат определени уиджети.

 

 

Потребителят ще може да персонализира Action Center (менюто за уведомления). Това е един от елементите, който сериозно липсваше в сегашния си вид. Чрез него се осъществява бърз достъп до определени настройки, но и се получават уведомления от приложенията. В Action Center има четири позиции (може и да бъдат повече, но това зависи от инчовете на екрана), чрез които да се осъществява бързо взаимодействие – Wi-Fi, Bluetooth и др. Чрез менюто за настройки могат да бъдат определени и от кои приложения да се изписват уведомления.

 

Писане чрез swipe (плъзване). Клавиатурата в Windows Phone 8.1 носи известни подобрения и допълнителни възможности. Една от тях е писане чрез приплъзване на пръста върху дисплея и съединяване на буквите в думи – точно както чрез приложението Swype за Android. От Microsoft твърдят, че тяхната версия работи дори по-бързо и точно. Дете, използващо именно World Flow (името на технологията в Windows Phone), успя да счупи световния рекорд за най-бързо писане на съобщения.

 

 

Wi-Fi Sense автоматично свързва телефона към обществените незащитени Wi-Fi точки, дори те да изискват допълнително съгласяване с условия за ползване. Функцията може автоматично да попълни име и електронна поща, ако се изисква от точката за достъп. Wi-Fi Sense може да се изключва от настройките. Друга полезна новост е възможност за свързване към виртуална частна мрежа (VPN). Windows Phone 8.1 поддържа S/MIMI, за да могат да бъдат четени и криптирани имейли.

 

Новата версия на операционната система на Microsoft идва и с Internet Explorer 11. Сред възможности на браузъра са скрито сърфиране (private browsing) и режим за четене. Друга екстра е възможност за добавяне на предпочитани сайтове към началното меню, а информацията ще се обновява редовно и ще се изписва в плочките.

 

От Pocketnow са откри интересно противоречие. Ако потребителят каже на Cortana да изключи Wi-Fi връзката (на телефон без мобилен интернет), тя ще го направи. Ако й каже да я включи – също ще го направи. Това показва, че гласовият асистент, макар и с големи ограничения, работи и в офлайн режим – нещо, с което не могат да се похвалят някои негови конкуренти. Къде е проблемът? При опит за включване на навигацията, при изключен интернет, Cortona не може да го направи. Напомняме, че Here Maps са достъпни и в офлайн режим. За съжаление, продължават да липсват някои основни Google приложения – Google Maps, YouTube и Hangouts. Разбира се, това не е толкова минус на операционната система, колкото търкания между компаниите, но от това губят потребителите. Action Center, макар и да е една отлична добавка, все още не може да се сравнява с центъра за уведомления на Android – липсва контрол на музика и като цяло по-голяма гъвкавост.

 

 

Microsoft върви в правилната посока с Windows Phone. Операционната система е интуитивна и удобна, но не това е нейният проблем. За всеки е ясно, че той се крие в липсата на приложения. Магазинът се разраства, но не може да се сравнява с тези на iOS и Android. Потребителите не ги интересува причината, поради която определени програми липсват – тях ги е грижа дали има това, което им трябва. Тук не става въпрос за заливане с приложения, много от които със спорни качества, а с осигуряване на най-важните и използвани. Разбира се, това зависи много даден човек, но достатъчно е да се върнем на липсващите Google услуги. Надяваме се, че след новите подобрения потребителите ще обърнат по-сериозно внимание на Windows Phone, което ще доведе и до по-голям интерес от страна на разрабочиците на приложения. Очаквайте подробно ревю, когато имаме възможност да тестваме и първите телефони с Windows Phone 8.1. Бихте ли сменили Android или iOS за Windows Phone? Какво харесвате или не в операционната система на Microsoft?

Вижте още:

Още няколко новости, които ще видим в Windows Phone 8.1
Вижте подробно видео на камера приложението в Windows Phone 8.1 
Вижте как работи Action Center в Windows Phone 8.1