Учените от ESA установиха, че кометата 67P, която е цел на космическия апарат Розета през последните 10 години, вони. Точното описание на това ухание е комбинация от развалени яйца и котешка урина с нотки на престоял алкохол и няколко капки формалдехид. По думите на ESA „ако можехте да помиришете комета, най-вероятно щеше да ви се иска да не можете“.

Интересно е, че едва сега помирисваме комета. Розета е първият изследователски сателит, влязъл в орбита около комета, така че досега не сме имали възможност да направим оценка на точния химически състав, както и на газовете, отделящи се при приближаване на 67P до Слънцето, дори с най-добрите спектроскопи.

Анализът на Розета показва, че освен най-често срещаните вода и въглероден диоксид от кометата се отделят големи количества сероводород, амоняк, формалдехид с примеси на метанол и серен диоксид.

След десет години обикаляне на Слънчевата система Розета успя да настигне орбитата на 67P и откриваме неподозирани неща – кометата все още е далеч от Слънцето и учените не очакваха да има толкова голямо изпарение около нея.

Вижте още: Как да правим добри снимки в Космоса с Крис Хедфилд