Космическият апарат Rosetta, който в момента изследва кометата 67P, известна под името Чурюмов-Герасименко, откри, че структурата на повърхността и въпреки очакванията е доста далеч от светлото, отразяващо ледено покритие. Според последните данни от Rosetta, повърхността на кометата се явява почти идеално черно тяло в доста от диапазоните на светлинните вълни. За времето, от което апаратът изследва 67P учените, работещи с научния инструмент Alice така и не са успели да открият на повърхността и нито един голям чист леден участък.

 

Всички сме изумени от прекалено малкия коефициент на отражение и отсъствието на чисти ледени участъци на повърхността на ядрото на кометата. Тези факти влизат в конфликт с това, което ни е известно за строежа на кометите и за процесите, произтичащи там“ казва Алън Стен, учен от Югозападния Научно изследователски институт в Боулдър и член на екипа от учени, работещи с инструмента Alice.

 

Учените са очаквали да открият на повърхността на кометата голям брой участъци, покрити с чист лед, които добре отразяващи светлината в различните диапазони. В момента, разстоянието от 67P до Слънцето е доста голямо – около 512 милиона км. На такова разстояние слънчевите лъчи не могат да нагреят и превърнат в пара повърхността на ядрото на кометата. Интензивните процеси, които ще се случат там ще може да се наблюдават през август 2015 година, когато кометата ще се приближи на минимално разстояние от Слънцето. Именно това време ще бъде най-интересно за учените, които ще имат възможността да разберат много нови неща за зараждането на кометите, които се явяват остатъци от процесите на формирането на Слънчевата система.