Изглежда имаме проблем в космическия рай – потенциално сътрудничество може и да се разпадне, преди да е стартирало. По информация на South China Morning Post нови забележки от Европейската космическа агенция предполагат, че институцията се оттегля от дългогодишната си уговорка за изпращане на астронавти до наскоро завършената Китайска космическа станция Tiangong.

 
„Ние сме много ангажирани да подкрепяме и гарантираме нашите задължения и дейности на Международната космическа станция“, заяви генералният директор на ESA Йозеф Ашбахер на пресконференция в Париж по-рано тази седмица. „Нямаме нито бюджетна, нито политическа зелена светлина или намерение да участваме във втора космическа станция – тоест да участваме в китайската космическа станция.“ 
За космическо партньорство между ESA и Китайската национална космическа администрация се заговори през 2017 г., когато Европа изпрати астронавти в Китай за обучение за човешки космически полет с крайната цел да ги изпрати в Tiangong, след като приключи. 
През 2018 г. в някакво романтично затъмнение ESA и CNSA заедно с руската космическа агенция Роскосмос и Индия обявиха, че възнамеряват да построят заедно лунно село на лунната повърхност.  
Вярно е, че успехите на Tiangong бяха помрачени от повтарящи се неуспехи, които можеха да допринесат за решението на ESA да се оттегли от сделката – но в крайна сметка тя стартира и беше безспорен триумф за възходящата космическа програма на Китай. 
Ответният коментар беше в типичния сдържан стил: „Това е неприятна новина, но не е напълно неочаквана“, каза базираният в Пекин учен пред хонконгския вестник. „През последните няколко години Covid и ситуацията в Украйна направиха сътрудничеството ни с европейските колеги все по-трудно.“ 
 Засега не е ясно колко категоричен е този развод, но предвид забележките на ESA изглежда няма връщане назад.  

Снимка: CNSA

Виж още: Можем ли да видим МКС в нощното небе?