Небе, обсипано със звезди – каква романтика. Докато го гледате, не можете да не си задавате стотици въпроси за Вселената, съзвездията и цялата тази шир, която се намира над вас. Но някъде там е и МКС – третият най-ярък обект в небесата. В Международната космическа станция в момента е обитавана от седем души: трима астронавти на NASA, един представител на Европейската космическа агенция и трима руски космонавти. Но възможно ли е да идентифицираме точно къде е МКС?  
Международната космическа станция би трябвало да е лесна за откриване: с размерите си на футболно игрище и отразявайки достатъчно слънчева светлина, за да изглежда 16 пъти по-ярка от Полярната звезда (при подходящи условия). Тя също така обикаля около Земята на всеки 90 минути, така че е доста вероятно да я видите.  

Има две условия: да се намирате в континенталната част на Съединените щати и да изчакате докато Слънцето залезе. Ако имате късмет, ще забележите обект „ниско в небето, близо до хоризонта, напомняща на бързо движещ се самолет“. За разлика от самолета обаче тя не мига и по-скоро прилича на звезда.  
Известно е, че NASA поддържат и информативния сайт Spot the Station, който може да ви ориентира кога точно да погледнете нагоре, за да видите космическата станция. Разбира се, ще ви е нужно да откриете място, което да е лишено от градски светлини (сравнително трудна задача в наши дни) и да се подготвите допълнително. Съветът е да намалите всички източници на светлина за около половин час – упражнение, което ще позволи на очите ви да свикнат с тъмнината. Принципно не е необходимо да разполагате с телескоп или бинокъл, но ако имате някое от тях – определено няма да останете разочаровани.

Снимка: ISS/NASA

Виж още: Колко сме близо до откриването на нова Земя?