107 Piscium. Звезда, която е намерила място в някои от най-обичаните творби на модерната научна фантастика, като Starhawk на Джак Макдевит и “Пропастта на опрощението” на Алистър Рейнолдс. Сега 107 Piscium привлича погледа и на не-феновете на sci-fi литературата с потенциалната си връзка с извънземен живот.

Преди месец инициативата за търсене на извънземен живот Breakthrough Listen публикува първите резултати от щателното наблюдение на 692 различни звезди, събрани с помощта на мощни радиотелескопи като Green Bank в Западна Вирджиния, САЩ. С помощта на специален софтуер телескопите са сканирали милиарди радиоканали за уникални сигнали, които вероятно идват от далечна извънземна цивилизация.

Макар Breakthrough Listen да не е засякла истински съобщения от извънземни, в публикуваните резултати са отбелязани 11 “събития”, смятани за наистина важни. Едно от тях е HIP7981, или 107 Piscium, откъдето са били засечени странни сигнали. Но не, това не означава, че сме открили извънземен живот. В доклада си Breakthrough Listen отбелязват, че е много вероятно тези 11 аномални сигнала да представляват радиосмущения, предизвикани от човешка технология.

Инициативата, стартирана през 2015 г. от милиардера Юрий Милнър и подкрепена от изявени учени като физика Стивън Хокинг, космолога от Кеймбриджкия университет Мартин Рийз, председателят на SETI Джеф Мърси и мн. др., планира да продължи със събирането на данни и да приложи щателна проверка на вече събраните, включително сигналите от 107 Piscium. Събраната информация и анализиращият софтуер са с отворен код и свободни за достъп за всеки със способностите да се разрови из тях, в търсене на доказателства, които са повече научен факт, отколкото фикция.