Отбелязваме 49 години от първото кацане на Луната и Motorola ни припомня това знаменателно събитие. В ранните зори на 16 юли 1969 г. космонавтите Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин „Бъз" Олдрин са изстреляни от планетата Земя заедно с космическия кораб Apollo 11, за да напишат първата страница от златната си история.

Своята важна роля в този значим момент заема радиопредавателят на Motorola - S-Band Transponder, с който е оборудван кoмандният модул на Apollo 11. Той е единственият комуникационен сигнал, свързващ космическия кораб със Земята и е предавал всички звуци, биомедицински данни, телеметрики и телевизионни сигнали. Именно благодарение на радиопредавателя завинаги остават запечатани думите на Нийл Армстронг: "Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството...".

В чест на постижението, три кратера близо до мястото на първото кацане са наименувани на членовете на екипажа – Армстронг Олдрин и Колинс.

Капсулата на Аполо 11 е изложена в Националния аерокосмически музей във Вашингтон.

Това важно събитие е резултат от години на иновативни разработки в центровете на Motorola, посветени на космическата програма на САЩ. Започвайки от сателита Explorer I през 1958 г., Motorola предоставя технология на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (NASA), за да подпомогне комуникацията и предаването на данни и да подобри безопасността. През 1969 г. Apollo 11 е първата планирана мисия за кацане на Луната, а служителите на Motorola работят в тясно сътрудничество с НАСА, за да гарантират, че програмата ще бъде успешна.

Тагове: