Според математиците извънземните ще тежат малко над 300 кг, което е колкото мечка. За целта е използвана теоремата на Байс.

Колко големи ще са извънземните? Екипът, заел се с отговора на този въпрос, започва от средния брой индивиди, които теоретично би имала една цивилизация – 50 млн. До това заключение се стига, когато се поставят повечето неизвестни променливи в синусоида – гъстота на цивилизации и на индивиди в цивилизация. За да обясни идеята си, екипът дава за пример населението на Земята – 1 от всеки 5 души е от Китай, докато от България – малко над един на 1600 души.

Подобно на тази логика учените постъпват с размера на планетите – шансът индивидът да е от голяма планета е по-голям, но шансът цялата цивилизация да е от голяма планета е по-малък. Големите планети имат потенциала да поддържат доста по-голямо население, но за сметка на това малките са повече.

Като поставя релацията между размер и популация на вероятностна скала, екипът изчислява средно тегло за извънземните – 314 кг.

Разбира се, в логиката има доста дупки, но що се отнася до хипотетично изразяване на вероятности, идеята е добра. Как мислите, дали извънземните са 300-килограмови гиганти или малки зелени човечета?

Докато чакате космическите мечки, прочетете за новите епизоди на Досиетата X.