Астрономи, работещи с данни от космическия телескоп "Чандра", откриха звезда, която е толкова гореща, че буквално опича своята единствена планета, обикаляща на орбита около нея. Става дума за планетарната система CoRoT-2, разположена на разстояние 880 светлинни години от Земята и открита с помощта на европейския телескоп CoRoT през 2008 г. Планетата CoRoT-2b в системата е три пъти по-тежка от нашия Юпитер и е разположена прекалено близо до своята звезда. Разстоянието между двете е само десет пъти, колкото е това между нас и Луната.

Анализирайки данните, астрономите стигнали до извода, че интензитетът на далечното слънце е толкова висок, че всяка секунда от планетата се изпаряват около пет милиона тона вещество. Звездата CoRoT-2 се отличава с необичайно силно излъчване в рентгеновия диапазон, поради което CoRoT-2b получава облъчване, около 100 000 пъти по-голямо от това, отдаващо нашето Слънце на Земята. Всъщност вероятно затова планетата е и толкова "раздута", предполагат астрономите. Те поясняват, че обикновено такова "агресивно поведение" е характерно за младите, все още ненапълно формирали се звезди. Въпреки това специалистите са на мнение, че възрастта на системата е 100 - 300 милиона години, което означава, че слънцето вече е навлязло в период на зрялост.

Авторите на изследването са публикували данни за своето проучване в списанието Astronomy & Astrophysics. Там те предлагат своя теория, според която планетата CoRoT-2b сама е "виновна" за поведението на своята звезда.

"Тъй като планетата е разположена толкова близо, тя ускорява скоростта на въртене на звездата и това може би поддържа магнитното поле на звездата в активно състояние. Ако не беше тази планета, звездата щеше да е постигнала състояние на покой още преди милиони години", коментира един от авторите на изследването - Стефан Чесла от университета Хамбург. Именно мощното магнитно поле осигурява високо ниво на рентгеново излъчване, пояснява той.

Хипотезата за възможното влияние на планетите върху поведението на звездите се потвърждава от свойствата на близка звезда, разположена недалеч от CoRoT-2. "Съседката" вероятно е компонент на двойна звездна система заедно с CoRoT-2, но няма своя планета и толкова активно излъчване в рентгеновия диапазон. По всички останали параметри звездата е близка до своята "колежка".

 

Тагове: