Американски и британски астрономи откриха газов облак, който представлява останки от звезда, взривена преди повече от 13 милиарда години. Откритието е направено с помощта на два от най-мощните телескопи в света, които се намират в хавайската обсерватория Кек и VLT в Чили.

Специалистите предполагат, че това е една от първите звезди в нашата Вселена. Тогава самата тя е изглеждала по съвсем друг начин - не е била толкова ярка и красива, както сега. Представлявала е особен "микс" от хелий и водород в газообразно състояние. Тогава във Вселената не е имало светлина и затова този период е известен като т.нар. "тъмни векове". Едва след това тя се преобразувала (неясно за учените как точно е станало това) в прекрасна смесица от планети, звезди, галактики...

Затова останките от първите звезди са толкова ценни за учените. Те могат да хвърлят светлина върху процеса на преобразуването на Вселената. Учените предполагат, че тези звезди не са живели много дълго, но за сметка на това са били много ярки. Сега всички първи звезди са мъртви.

Останките от откритата наскоро звезда предоставиха възможност специалистите да направят интересни заключения. Първоначалните изследвания показват, че звездата се е състояла основно от хелий и водород.

 

Тагове: