Розета е космически кораб на Европейската космическа агенция (ESA), изстрелян през 2004 г. с цел да влезе в орбита около кометата 67P Чурюмов-Герасименко (67P накратко). Вчера тя завърши междупланетния си преход и след продължителна спирала около обекта успя да влезе в стабилна орбита. С това корабът стана първият обект, който наблюдава подобно небесно тяло от такова разстояние - 30 км.

Кометата обикаля из слънчевата система, като всеки цикъл трае 6.45 земни години, а в момента е на 450 милиона километра от нас. За момента корабът изучава 67P, търсейки удобно място за наземния си съд, когато го изстреля през ноември. Целта на мисията е да се наблюдава кометата и ядрото ѝ по време на приближаването към Слънцето. Упражнение, което най-вероятно ще даде важна информация за този тип космически обекти, както и за произхода на живота и водата на Земята – и двете може би имат връзка с приземили се на планетата ни подобни обекти. С приближаването на кометата към Слънцето учените ще изучават промените, настъпващи по нея, както и ефекта върху кораба и наземната единица като справка за бъдещи мисии.

Още от първите часове на Розета в орбита учените от ESA получават изненади. Повърхността на кометата е прекалено топла, за да бъде покрита с лед, както се смяташе досега. По-вероятно е да има малки късове лед по прашната ѝ обвивка. Ето и някои от изображенията от камерата на кораба, а ако искате да следите развитието на събитията около Розета, ESA има интерактивен сайт.

 

Rosseta Spacecraft

 

Rosseta Spacecraft

Тагове: