Днес един от тест-пилотите на SpaceShipTwo на Virgin Galactic загина, след като се разби в пустинята Мохаве. Вторият пилот е евакуиран в болница. Не е ясно какви са причините за катастрофата.

SpaceShipTwo е бил подложен на изпитания за бъдещото му използване за търговски полети. Космическият кораб стартира своя полет, прикрепен под голям WhiteKnightTwo, при достигане на крейсерска височина. След отделянето му той функционира като планер с ракетен двигател. "С очите и ушите си не открих нищо необичайно", заяви Стюарт Вит, главен изпълнителен директор на Majave Air и космодрума, където Virgin Galactic оперира. "Не открих нищо друго освен едно прекъсване. Не знам какво се случи, не видях и не чух. Ако е имало експлозия, аз не съм я видял."

Parabolicarc.com, които са излъчвали на живо полета, съобщават, че SpaceShipTwo е "паднал на парчета", след взривяване във въздуха. Струята от ракетните двигатели е изглеждала малко по-различно, защото горивото е било променено.

 

 

През май Virgin Galactic съобщи, че променя вида на твърдото гориво, за да се избегне нестабилност на двигателя. Необходимите тестове за квалификация приключват около месец преди днешната трагедия и това реално е първият тест, в който се използва новото гориво. Двигателят също е бил променен и това е четвъртият му полет според Кевин Мики, президент на Scaled Composites. Scaled Composites е компанията, която създава космическия кораб и наема тестовите пилоти.

Семействата на пилотите от теста са били уведомени, казва Мики, но имената на пилотите все още не са обявени. Ричард Брансън, основател на Virgin Group, ще пристигне в Мохаве днес, както и Националният съвет по безопасност на транспорта на САЩ.

Това е лоша седмица за космическите компании. На 28 октомври ракетата Orbital Sciences Corp.'s Antares  експлодира малко след излитането си по време на снабдителна мисия до Международната космическа станция. Но за разлика от днес на борда не е имало хора и никой не е пострадал. Днешният инцидент обаче се случва в летателно превозно средство, предназначено за туристически полети с хора, а не само за товари.

Последният тест на SpaceShipTwo бе през януари тази година, когато корабът разви свръхзвукова скорост“, казват от CNET. Летателният апарат е построен за кратки пътувания, предназначени да предложат няколко момента на безтегловност. Списъкът на чакащите за полет включва Аштън Къчър и Лейди Гага според Space.com, както и 700 други ентусиасти.

Инцидентът разпали нови спорове за смисъла от космическия туризъм и дали сме достатъчно напреднали технически, за да гарантираме серия от успешни полети, без да има инциденти от този род. Все пак космическите туристи няма да са съвсем обикновени хора, защото цената на един полет е 250 000 щатски долара.

Очакваме още новини по темата след прес конференцията този следобед.