Британският технологичен предприемач Уилям Сачити живее и работи в изоставената радарна станция за противовъздушна отбрана на Кралските военновъздушни сили (RAF) от около три месеца, когато публикува тема в Reddit, търсещ помощ за начинанието.

„Помогне! Искам да върна това към живот“, каза той в публикация в /r/electronics, която съдържаше снимка на гигантски радар тип 84 AMES. Това е масивна чиния, която се намира на върха на пиедестал. Тя разпраща микровълни в обхват 450 км и знаци наблизо предупреждават за йонизиращо лъчение. Радарът е реликва от ерата на Студената война. Петте радарни единици са били част от система за ранно предупреждение, предназначена да предупреди британските военни, ако ядрени бомби са на път. Те работят от 1962 до 1994 г.

Сачити е публикувал анонимно, но Reddit потребители бързо разбраха, че това е той. Великобритания е построила само пет броя от Type 84 и те успяха да разберат къде се намира този с помощта на някои инструменти за разузнаване с отворен код. Освен това закупуването от Сачити на старата база на RAF и кулата беше новина във Великобритания.

Сачити казва, че е получил отговор от няколко души, които искат да го използват за сканиране на Луната. В самата тема някой го попита защо е купил нещото. „Защото се убедих, че може да е забавно да се използва за опит за намиране на НЛО“, отговаря той. Мъжът признава, че отговорът е бил малко на шега, но други хора сериозно са се обърнали към него относно използването на машината за търсене на неидентифицирани летящи обекти. „Очевидно има ловци на НЛО“, казва той. „Не е моя работа да решавам каква е най-добрата му употреба в съвременния свят. Стига да не вреди и да не е натрапчиво, имам технологията - нека да ѝ дадем живот.“

Запитан какво мисли за изобилието от нови доказателства за НЛО и възможността за извънземни в живота като цяло, той казва, че е възможно извънземните вече да са сред нас, но че те са толкова по-напреднали от хората, че са извън нашето внимание.

Сачити е робототехник и предприемач в областта на изкуствения интелект, чиято компания Kar-go използва самоуправляващи се автомобили, за да доставя колети из Великобритания.

Снимка: William Sachiti

Виж още: Хипотеза: НЛО обектите са извънземни, идващи от бъдещето